Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, halk sağlığı için risk taşıyan sahipsiz hayvanlarla ilgili politika üretilmesi gerektiğini söyledi.
28 Eylül’de her yıl olduğu gibi dünyada kuduz hastalığının konuşulduğunu belirten Başkan Akgün Ergül, kuduz hastalığına karşı evcil hayvanların aşılarının düzenli olarak yapılması gerektiğini, bunun yanı sıra sahipsiz hayvanlar için de politikalar üretilmesi gerektiğini ifade etti. Kuduz vakası meydana geldikten sonra tedaviye yönelmekten ziyade önlem alma amaçlı koruyucu hekimlik çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Akgün Ergül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Daha geçtiğimiz günlerde en büyük illerimizden olan Adana’nın bir ilçesinde yaşanan kuduz vakası bu konudaki yasaların ve uygulamaların sorgulanması gerektiğini düşündürmektedir. Sahipsiz hayvanların yoğun olduğu bölgelerde kayıt, işaretleme ve aşılama çalışmaları en az kısırlaştırma çalışmaları kadar önemlidir. Sahipsiz hayvanların işaretlenmesine ve sahipsiz hayvan sayısının azaltılmasına verilen önem, sahipsiz hayvanların düzenli olarak aşılanması gerektiği gerçeğini değiştirmemektedir.
“Olayın bir diğer önemli boyutu da vatandaşların risk altında olmasının yanı sıra sahipsiz hayvanlara hizmet veren sağlık çalışanları olarak meslektaşlarımızın aldığı risktir. Veteriner Halk Sağlığının dünyaca ‘tek tıp tek sağlık bakış açısı’ ile ön planda tutulduğu günümüzde ne yazık ki ülkemizdeki durum farklıdır.
Sahipsiz hayvanlar sorunu yalnızca Veteriner Hekimlik mesleğinin ya da yerel yönetimlerin hatta bazen sadece hayvan severlerin sorunuymuş gibi algılanmaktadır. Oysa hayvanların ve insanların ölümüne neden olabilecek bir hastalıkla mücadelede ciddi ve sürdürülebilir devlet politikaları uygulanmalıdır.