Gövdesinin kabuğu bazı yiyeceklere aroma vermek için kullanılan bitki hangisidir?

A. Lavanta
B. Vanilya
C. Tarçın
D. Ihlamur

Cevap: Tarçın

Tarçın Nedir?

Tarçın binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan popüler bir baharattır. Tarçın ağaçlarının kabuğundan elde edilir. Boyları ortalama 10 m olan tarçın ağaçları 3 yaşındayken gövdesinden yukarısı kesilir. Böylece kökünden uzun filizler verir. Bu filizlerin kabukları soyulur ve kurutularak tarçın elde edilir.

Tarçının kabuğu özel bileşikler içermektedir. Bir kaşık tarçın içerisinde %68 manganez, %8 kalsiyum, %4 demir, %3 K vitamini, 4g lif, 19 kalori bulunmaktadır.

Mucizevi baharatlardan biri olan tarçının faydalarına ve zararlarına göz atalım.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre en sağlıklı baharatların başında gelen tarçının bir çay kaşığı tüketimi bile kan şekeri düzeyini, sindirimi, bağışıklık sistemini ve genel olarak vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Sık tüketimi ile diyabet, kanser, kalp hastalıklara karşı koruma sağlayabilirsiniz. Şimdi ise tarçının faydalarına göz atalım:

Kan şekerini kontrol eder.
Kanın pıhtılaşmasını önler.
Mantar enfeksiyonlarına karşı inanılmaz etkilidir.
Tırnak mantarını yok eder.
Tarçın bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
Şişkinlik gibi sindirim sorunlarını azaltır.
Kanseri önler, özellikle mide kanseri ve kolon kanseri için tarçın oldukça faydalıdır.
Artriti önler.
Tarçın kemikleri güçlendirir, kemiğin gelişimini sağlar.
Bakterileri öldürdüğü için kötü kokuları yok eder.
Stresi azaltır ve rahatlatıcı etkisi vardır.
Unutkanlığı azaltarak hafızayı güçlendirir.
Dikkat bozukluğuna karşı etkilidir. Konsantrasyon sağlamak için yardımcı olur.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Tarçın yorgunluğu alır.
Kas ağrılarını yok eder ve kasları rahatlatır.
Kolesterolü düşürür.
Dişlerde ve diş etlerinde oluşan zararları bakterilerden kurtulmanızı sağlar. Diş ve diş eti sağlığı için oldukça etkilidir.
Ağız kokusunu yok eder.
Bit, karınca, böcek ve toz akarlarından kurtulmak için iyi bir çözümdür.
Boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisi için faydalıdır.
Baş ağrısını önler.
Kan akışını hızlandırır.
Kandaki oksijen düzeyini artırır.
Alzheimer hastalığını önler.
Parkinson hastalığına karşı etkili bir çözümdür.
Diyabeti önler.
Tarçın cilt sağlığı için gereklidir. Ciltte oluşan tahriş, döküntü ve enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir.
Sivilce ve siyah noktaları yok eder.
Tarçın cinsel gücü artırır.
Anne sütünü artırmaktadır.
tarcinin-zararlari-nelerdir

Tarçının Zararları Nelerdir?

 Tarçın tamamen sağlıklı bir baharat olsa da aşırı tüketimi sonucu bazı yan etkileri mevcuttur. Tarçının yan etkileri şunlardır:

Tarçını çok fazla tüketmek karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Cilde uygulandığında yanma hissine ve tahrişe neden olabilir.
Kalp atışında artış meydana gelebilir.
Tarçın tozu yutmak zor ve son derece tehlikelidir. Su içmeden yalnızca tarçın tozu yutmak ciddi bir boğulma tehlikesi meydana getirebilir.
Solunum komplikasyonlarına neden olabilir.
Aşırı miktarda tarçın tüketimi mideye zarar verir.
Ağız ülseri meydana getirebilir ve ağızda yanma hissi oluşturur.
Nefes darlığına neden olabilir.
Tarçın tüketimini artırmak böbreklere zarar verir.
Kan incelmesine sebebiyet verebilir.
Tarçın rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. Bundan dolayı hamile kadınların tarçın kullanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Rahim kasılmaları nedeniyle erken doğum meydana gelebilir.