Taymaskh... Çarlık Rusya' sının 19. Yüzyılda işgal etmeye başladığı Kafkasya`da bütün Müslümanlar birleşerek canları ve malları pahasına işgale karşı direndiler. Savaşarak şehit düşenler yalnız erkekler değildi. Aralarında nice kadınlarda vardı. Bu kadınlardan birisinin adına kahramanlık romanları yazıldı, kısa bir film çekildi. Myleene Taymashu isimli yiğit genç kız Vaynakh'tır. Myleene Taymashu güzel, dindar bir aile kızıydı. Vatanının düşman ayakları altında ezilmesine dayanamayarak erkeklerle birlikte savaşa katıldı. Defalarca yaralandı sonunda esir düştü. Namını duyan Rus komutan O'nu serbest bıraktı. O dinlenmeden 10 yıl savaşa devam etti. Atlı birliklerin komutanlığını yaptığı sırada 1842 yılında şehit düştü.

Leça Yahyaev tarafından yazılan Çerkes Kadın Savaşçı: Taymaskh kitabının ön sözünde  ve arka kapağında şunlar yazıyor:

YAZARIN ÖNSÖZÜ

Bu romanı yaklaşık on yıl önce yazmaya başlamıştım. O zamanlar savaşçı Taymaskh ve onun yaşadığı zamanla ilgili çok az bilgi vardı. Ruslar, her ne kadar Çeçenleri yönettiklerini zannetseler de Çeçenler hiçbir zaman onları tanımamışlardır. Emperyalist ideolojinin yandaşları, o hünerli ve soylu insanların varlığını, bu günkü Çeçenlerin de, o ataların torunları olduklarını kabul etmiyorlardı. Bu romana başlamamın asıl nedeni köylülerimin (Gikh'lilerin) anlattıklarından çok etkilenmiş olmamdı. Daha sonra bazı yerlerde ve yazarlar arasında da bu konuda bir çok duyumlar almaya başlamıştım. Sonunda, Taymaskh'ın izini sürerek Gürcistan'ın köylerine kadar ulaştım.

Topladığım bilgilerin tümünü romanımda yansıttım desem doğru olmaz. Böyle davranacağımı, yazmaya başlamadan önce hiç düşünmemiştim. Çeçen literatüründe ilk defa böyle değişik ve harika bir kız portresi çizmek için, önce kendi yeterliliğimi ve bilgi birikimimi etüt ettikten sonra ilk adımımı attım. Doğru mu yaptım? Onun değerini okurlar olarak sizler takdir edeceksiniz.

Bu gün olaya kuş bakışı baktığımda bir çok şeyi daha farklı bir şekilde değerlendiriyorum. Bu romanı şimdi yazıyor olsa idim birçok paragraf kitaba girmezdi ve onların yerini yeni bulmuş olduğum bilgiler alırdı. Bu konuyu bitirmiş değilim. Bu romanın redaktörü bir çok yerde beni uyardı. Ona buradan teşekkür etmek istiyorum. Sayın okurlar, sözlerimi bitirmeden önce sizlerden bir ricam var. Bu roman üzerine eleştirilerinizi, yanlışlarımı ve eksiğimi lütfen bana yazın. Sizlerin yapacağı uyarılar ve bu konudaki bilgileriniz ikinci ve genişletilmiş baskı için bana yardımcı olacaktır”¦

Arka Kapak:

“-Bence lider olma hakkı senindir!
-Teşekkür ederim. Fakat bu yüce görevi kabul edemem.
Delikanlı bunu sıkıntı içerisinde titrek bir sesle ifade etmişti. Fakat görevi tepmiş olması herkesi şaşkına çevirmişti, hiçbir şeye şaşırmayan Darkeş' i bile.
-Nedenini açıklamak istermisin?
-Açıklamazsam olmaz mı?..
-Hayır, herkesin bilmesi gerek.
O sözlerden sonra delikanlı başındaki kalpağı çıkardı ve örülmüş kömür siyahı saçları omuzlarından aşağı döküldü.
-Peki, işte nedeni!
”¦”¦
Darkeş, çok şey görmüş, geçirmiş bir kişiydi. Ama böyle bir olayı yaşamı boyunca ilk kez görüyordu.
-Bize ismini söyler misin?
-Taymaskh!”