1896'daki ilk modern Olimpiyat oyunlarında birinci olan sporculara ödül olarak hangisi verilmiştir?

A. Gümüş Tepsi
B. Gümüş Plaket
C. Gümüş Madalya
D. Gümüş Yüzük

1896 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki etkinlikleri birincilikle tamamlayanlara verilen gümüş madalya. Ön yüzünde elinde dünyayı tutan Zeus'un bir tasviri vardır. Dünyanın üzerinde ise, elinde zeytin dalı tutan kadın tasvir edilmiş olup, hemen yanında Yunanca Olympia yazmaktadır. Arka yüzünde ise Akropolis'in bir tasviri ile hemen üstünde Yunanca "1896'da Atina'daki Uluslararası Olimpiyat Oyunları" yazısı yer almaktadır.

1896 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması, Yunanistan'ın başkenti Atina'da, 6-15 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ilk modern Olimpiyatlar olan 1896 Yaz Olimpiyatları'nda verilen madalyaların, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından ülkelere göre belirlenen listesidir.

Oyunlarda 14 ülkeden 241 sporcu, 43 farklı etkinlikte yarıştı.[2][A] Katılan on dört ülkeden onu madalya kazanırken, ek olarak oyunlarda mücadele eden ve farklı ülke sporcularından oluşan karma takımlar da madalya sahibi oldu. 11 altın madalya kazanmayı başaran Amerika Birleşik Devletleri sıralamanın en üstünde yer aldı. Toplamda 46 madalya toplayan ev sahibi Yunanistan en çok madalya kazanan ülke oldu fakat bir altın madalya farkla sıralamada ABD'den sonra ikinci sırada yer aldı.

Erken dönem Olimpiyat Oyunları'nda, takım halinde düzenlenen etkinliklerde mücadele etmek için farklı ülke sporcularından oluşan takımlar kurulmaktaydı.[4] Daha sonraları Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu takımları "karma takım" (ZZX ülke kodlu) olarak tanımladı. Karma takım adına yarışarak madalya kazanan sporcular, ülkeleri adına değil de bu takım adına madalya kazanmış olarak listelendi. Öte yandan Mısır'ın İskenderiye şehrinde yaşayan Yunan kökenli sporcu Dionysios Kasdaglis, IOC tarafından tek erkekler tenis müsabakalarında Yunan olarak gösterilmesine rağmen, çift erkekler müsabakalarında Mısırlı olarak gösterildi ve Yunan partneri Demetrios Petrokokkinos ile birlikte elde ettikleri başarı Yunanistan adına değil karma takımlar kategorisinde yer aldı.

Doğru Cevap: Gümüş Madalya

Olimpiyatlardaki yarışmalar sonucunda birincilere gümüş madalya, zeytin dalı ve diploma; ikincilere bronz madalya, defne dalı ve diploma verilirken üçüncülere herhangi bir ödül verilmiyordu. 1904 Yaz Olimpiyatları'yla birlikte yarışmalarda ilk üç sırayı elde eden sporculara sırasıyla altın, gümüş ve bronz madalya verilmeye başlandı. IOC ise bu değişim öncesindeki oyunlarda da ilk üç sırayı elde eden sporcuları sırasıyla altın, gümüş ve bronz madalya almış olarak kabul etti.[3] Öte yandan yarışmalarda aynı sonucu elde ederek üçüncü olan sporcular, aynı madalyayı almış gibi gösterildi. Bronz madalya, erkekler 100 metre yarışında ABD'li Frank Lane ile Macar Alajos Szokolyi, erkekler sırıkla yüksek atlamada Yunan Evangelos Damaskos ile Ioannis Theodoropoulos, tek erkekler tenis yarışmalarında ise Yunan Konstantinos Paspatis ile Macar Momcsilló Tapavicza arasında paylaştırıldı. Ek olarak bazı yarışmalarda üçüncü olmadığından bu etkinliklerde bronz madalyaya yer verilmedi.