İskenderiyede tarihi 1. yüzyıla dayanan bilinen ilk otomat makinesinden hangisi bir madeni para ile alınabiliyordu?

A. Yumurta
B. Zeytin
C. Su
D. Ekmek

Cevap: Su

Antik Çağda Paralı Su Otomatı- İskenderiyeli Heron

İskenderiyeli Heron MS 1. YY da Roma kontrolü altındaki Mısır’da yaşayan bir matematikçi, mühendis ve bilim adamıydı. Her şeyden önce bir mucit idi, bugün kullandığımı bir çok şey icat etti. Onun en önemli buluşlarından bazıları; otomatik açılan kapı, su pompası, hava ile çalışan org ve buhar motoru oldu.

En ilginç buluşlarından biri su otomatı oldu. Heron’un otomatları tapınaklarda oldukça yaygın olarak kutsal su almak için kullanıldı. Bir kişi para sekmesinde bir sikke attıktan sonra musluğun altında bir fincan yerleştirir ve makine fincana suyu ölçülü ve düzenli miktarda verirdi.Heron için mühendisliği basit bir işti ancak Tapınak müdavimleri için tanrıların bir mucizesi oldu.

Para makinaya girdiği zaman, bir kolu bağlı bir tava üzerine düşerdi. Kol su akışı sağlayan bir vanayı açardı. Tava üzerinde bulunan paranın ağıtlıyla suya karşı ağırlık oluştururdu ve ağırlık eişitlenene kadar vana açık kalırdı. Ağırlık eşitlendiğinde su akışı dururdu. Ne yazık Heron otomatlarını ticari bir amaçlar için kullanmadı. Ilk ticari Otomatlar 19. yüzyılda