Sarı kılçık, bersani hangisinin türleridir?

Cevap: Pirinç

pirinç tipleri

uzun taneli pirinç: uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur. türk işi pilav yapımında kullanılması başarılı pilav tarifine ulaşmayı sağlar

orta boy taneli pirinç: uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır. sebze dolmalarında, sarmalarda yada tavuk kuzu doldurmada kullanılabilir.

kısa taneli pirinç: kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan taneler. pişirilmiş taneler yumuşaktır ve birbirine yapışır. suşi pirinci budur.

aromatik pirinç: kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. en yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della'dır.

basmati pirinci: pişirildiğinde kuru ve tane tanedir. pişirildiğinde sadece uzunlamasına şişerek ince uzun bir şekil alan uzun taneli bir pirinçtir. perde pilavı içinde badem ile birlikte hem görünüm hem tad olarak mükemmel olur.

jasmine pirinci: pişirildiğinde yumuşak, nemli ve birbirine yapışık olan ince uzun taneli bir pirinçtir. çin yemeklerinde yemeğin yanında gelen pirinçtir.

della pirinci: uzun taneli pirinç iki abd'de geliştirilen basmati pirincinin çaprazlanmasıdır. basmatiye benzer bir aroması ve tadı vardır ve pişirildiğinde kuru ve tane tane olur. ancak, pişirilmiş taneler kadar uzun ve ince olmaz, çünkü taneler pişirildiğinde normal uzun taneli pirinç gibi hem uzunlamasına, hem de genişlemesine şişer. gene türk iş pilav için güzel kullanılası pirinçtir.

tatlı pirinç: kısa, tombul, opak taneli pirinç. pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur. bebek maması veya lapa yapımında kullanılır.

arborio pirinci: tanesinin ortasında beyaz benek bulunan yarışeffaf, tombul bir pirinç. uzunluk/genişlik oranı ve nişasta özelliklerinden dolayı abd'de orta boy pirinç sınıfına, diğer ülkelerde ise kısa taneli pirinç sınıfına girer. en yaygın kullanım alanı risotto'dur; bu pirinç ortası sakız gibi, etrafındaki doku da yapışkan olan bir form oluşturur.