Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, ekolojik dengenin bozulmasına, hava ve çevre kirliliğine sebep olan ve orman, koruluk, bağ-bahçelere zarar veren anız yakılmasının yasak olduğunu bildirdi.
Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, anız yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçmiş yıllarda sık görülen anız yangınlarının giderek azalmasına rağmen bazı köylerimizde hala bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı, toprak yüzeyindeki böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, topraktan fazla ürün alınmaması gibi yanlış bilgilerle çiftçilerimiz tarafından anız yakıldığı duyumları alınmaktadır.
Hasat mevsimi ile birlikte geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da anız yakımı yasaklanmıştır” dedi.
Çiftçiyi uyaran Vali Yardımcısı Beypınar, anızın yakılması sonucu meydana gelen zararlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Ekolojik dengenin bozulmasına, dolayısıyla hava ve çevre kirliliğine sebebiyet verilmektedir. Çevrede bulunan orman, koruluk, bağ-bahçe ve yazlık ekilişler zarar görmektedir. Cephanelik ve benzinlik gibi yangına hassas tesislerin, enerji ve haberleşmede kullanılan telefon hatlarının ve direklerin tarla kenarlarından geçmesi tehlike arz etmekte ayrıca Otoyol ve diğer yolların kenarında bulunan ağaçlar ve çim alanları zarar görmektedir. Yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, trafik kazaları ile can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Toprak yüzeyi çıplak kaldığından su ve rüzgâr erozyonuna sebep olmaktadır. Daha fazla gübre ve zirai ilaç kullanılmasına neden olmaktadır. Tarıma faydalı tüm canlılar ölerek yok olmaktadır. Anız yanması sırasında yangın bu ürünlerin de yanmasına sebebiyet vermektedir. Anız yakılmasının topraktaki organik maddeyi her geçen gün daha da azaltacağı, ayrıca mevcut yeraltı mikroorganizmaların canlılık özelliklerini kaybettireceği, bunların sonucunda da toprağa verilen bitki besin maddelerinden bitkinin istenildiği gibi yararlanamamasına sebebiyet vermektedir.”
Beypınar ayrıca, anız yakanlar ve sebebiyet verenler hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddelerine göre Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundu.