AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, ''Muhalefet, 'Sen başkanlık sistemi öneremezsin, başkanlık sistemi önerirsen komisyonu tıkamış olursun' diyor. Böyle bir anlayış olmaz'' dedi. 
     Ünal, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Kahramanmaraş Danışma Meclisi Toplantısı'nda, millete aşkla ve şevkle hizmet etmeyi sürdürdüklerini söyledi. 
     Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Ünal, 15 maddelik usul ve esas belirlendiğini, bir yıllık çalışmayla 71 madde üzerinde çalışılarak 26 maddede mutabakat sağlandığını, birkaç maddede de muhalefetin şerhinin söz konusu olduğunu belirtti. 
     Çalışmaların yasama, yürütme ve yargıyla ilgili bölümünün yazılma aşamasına geldiğini, bununla ilgili olarak siyasi partilerin önerilerini sunmaya başladığını dile getiren Ünal, şöyle devam etti: 
     ''Her partinin, özgürce kendi partilerinin önerilerini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verme hakkı var mıdır ve bu komisyonun da asıl amacı siyasi partilerden önerilerini almak değil midir- Evet. AK Parti, 'Benim yürütmeyle ilgili önerim başkanlık sistemidir'...Bu şekilde öneride bulunma özgürlüğünü kullandı. Şimdi muhalefet 'hayır efendim, siz başkanlık sistemini öneremezsiniz, bu bir dayatmadır' diyor. Şimdi sizin vicdanlarınıza soruyorum. Özgür iradesiyle yürütmeyle ilgili bir partinin önerisini sunmasının neresi dayatmadır- Bu mu dayatmadır, yoksa 'Sen böyle bir öneri veremezsin' demek mi dayatmadır- Muhalefet, 'Eğer böyle bir öneri verirsen komisyonu kilitlemiş olursun' diyor. Allah aşkına bu nasıl bir mantıktır.'' 
     Ünal, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak siyasi partilerin liderleriyle görüştüğünü, bunun müzakere zemininin güçlenmesi için bir iyi niyet gösterisi olarak, milletin kendi sivil anayasasına kavuşması doğrultusunda yapıldığını vurguladı. 
     
     -''Tedirgin oluyorlar'' 
     
     ''Anayasa konusunda ısrarla eski vesayetçi sistemin değişmesini istemeyen ve bunun sürdürülmesi yönünde bir siyasi irade ortaya koyan muhalefet, neden bizim önerimiz konusunda bu kadar tedirgin oluyor-'' diyen Ünal, ''Başkanlık sistemi diktatörlük'' denildiğini belirterek, ''Ana muhalefet partisi lideri maalesef bu konuda o kadar cahil ki, 'biz parlamentosuz bir sistem istemiyoruz' diyor. CHP lideri, başkanlık sistemini parlamentosuz bir sistem zannediyor. Az çok siyaset bilimi okuyan insan bile bunu bilir'' diye konuştu. 
     Parlamento işleyişi hakkında da bilgi veren Ünal, ''Seçmen hem parlamentoyu seçsin hem de başkanı seçsin. Seçmen sadece parlamentoyu seçmesin'' dedi. 
     Başkanın kendi bakanlar kurulunu dışarıdan seçebileceğini, başkanlık sisteminde parlamentonun asli işlevini yerine getirdiğini vurgulayan Ünal, parlamenter sistemin geçmişte olduğu gibi vesayetçi bir yapının oluşmasına müsait olduğunu düşündükleri için böyle bir teklif ortaya koyduklarını dile getirdi. 
     Ünal, ''Muhalefet 'sen başkanlık sistemi öneremezsin, başkanlık sistemi önerirsen komisyonu tıkamış olursun' diyor. Böyle bir anlayış olmaz. TBMM'de 800 civarında biriken fezlekelerle ilgili komisyon kurulması ve bu komisyonların incelemesini yapmasıyla ilgili bir çalışma yürütülecek. Dokunulmazlıklarla ilgili bir ihmal söz konusu değil'' düşüncelerini aktardı.