Suriye’de yaralanan çocuklara Türkiye sahip çıkıyor.
Suriye’de rejimin saldırısı sonrası yaralanan hatta yanan çocukların tedavi süreçleri Türkiye’de yapılırken çocuklara psikolojik destek de veriliyor.
Sınır bölgesinde yetimler ve engelli çocuklar için mücadele verdiklerini anlatan Ümmetin Yetimleri Derneği, Başkanı Yaşar Kocadal, yetim çocuklar ve savaş alanın da engelli duruma gelen pskolojisi bozuk çocukların bakımları ve tedavilerine dernek olarak öncelik verdiklerini söyledi.
Kocadal, “Masum çocuklar kimi zaman Halep’ten kimi zaman Şam bölgesinden gelmekteler. Savaşın en büyük acılarını da bu çocuklar yaşamakta, bu çocuklar için zamanında ve komplike çözümler üretilemediğinden süreç uzadıkça çok ağır tahribatlar oluşmakta.” dedi.
Devlet hastanelerinde de yoğunluğun olduğunu bildiren Kocadal, “Devlet hastanelerindeki yoğunluk, randevu tarihlerinin uzunluğu, üniversite ve devlet hastaneleri arasındaki sevk sorunu özellikle sınır illerindeki devlet hastanelerinde tedavi sürecine başlayan fakat sevk edilen hastaların yeni kimlik çıkarma sorunu tedavi ve iyileşme sürecini çok olumsuz etkilemekte.” diye konuştu.
Yaşadıklarını anlatan ve Devletin her kademede yardımcı olduğunu ifade eden Kocadal sözlerini şöyle tamamladı:
“Bunlarla birlikte çocukların sosyo-psikolojik destek almadıklarını dış dünyaya tamamen kapalı bir durumda yaşayan çocukların psikolojilerinin çok kötü durumda olduğunu biliyoruz. Çocukların tedavi süreçleri ve yaşadıkları olumsuzluklar bir yana Türkiye’de bulunamayan Türk vatandaşlarının bile zor temin edebildiği ithal yanık ilaçlarının ücretleri de zaten ekonomileri çok kötü durumda olan yanık hastası muhacir aileleri çok daha zor duruma düşerken devletimiz bu çocuklar için desteğini hiç esirgemiyor. Yardımsever vatandaşlarımızdan özellikle bu çocuklar için yanık bezleri, pansuman malzemeleri, yanık kremleri gibi temel ihtiyaç maddelerini beklemekteyiz.”