KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda çeşitli alanlarda ilerlemenin yaşandığını söyledi. Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta geçişlerin daha rahat yaşanması için yeni sınır kapılarının açılmasının kararlaştırıldığını belirten Akıncı, bunun yanı sıra elektrik ve GSM sorunları gibi konuların aşılması için çalışmalar yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi. Burada açıklama yapan Akıncı, çeşitli alanlarda ilerlemelerin olduğunu söylememin mümkün olduğunu belirterek, müzakerecilerin gelecek toplantıya kadar bu çalışmaları devam ettireceklerini ifade etti.

"KAYIPLAR KONUSUNDA ÇAĞRI YAPILDI"

Bunun yanında bugün her iki tarafın da kanayan bir yarası konumunda bulunan kayıp şahıslarla ilgili ortak bir çağrı yaptıkları bilgisini veren Akıncı, "Bugüne kadar yapılamamış olan bir çağrıdır bu… İki lider ilk defa ortak bir çağrı ile kimin bilgisi varsa bu bilgiyi saklamamalarını ve Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşmalarını kimliklerinin deşifre edilmeyeceğini bunun bir insanlık borcu olduğunun altını çizmek isterim." dedi.

Zaman geçtikçe kayıpların bulunması konusunda şansın giderek azaldığını dile getiren Akıncı, “O nedenle kimde ne bilgi varsa bu konuda bunları zaman kaybetmeden paylaşmalarının önemi olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

İKİ SINIR KAPISI DAHA AÇILACAK

Bunun dışında bugün yeni kapıların açılması ile ilgili de bir karar aldıklarını ifade eden Akıncı, "Her iki toplumdan geniş kesimlerin talebi olan Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılması ile ilgili girişimlerin başlatılmasını kararlaştırdık. Bunun dışında başka bazı kapılar da gündeme gelebilir ancak bunların daha fazla incelemeye ihtiyacı var. Dolayısıyla bunların komitelerde ele alınmasını da ayrıca karara bağladık." şeklinde konuştu.

"ELEKTRİK ŞEBEKESİNİN BAĞLANTI ÇALIŞMALARI YAPILACAK"

Önemli bir diğer kararın da elektrik şebekelerinin ara bağlantı çözümü şeklinde olduğunu belirten Akıncı, “Bu üzerinde uzun zamandır çalışılan bir konudur. He iki tarafın da elektrik sistemlerini rahatlatacak olan en başta tüketicilere katkı sağlayacak olan yeni bir durum yaratılmaktadır. Bunu iki tarafın kuşkusuz ki otoriteleri; biz de Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu güneyde ilgili makam bir araya gelerek teknik konuları hallederek bu sistemleri bir birine bağlamayı aşamalı bir şekilde gerçekleştirecekler. Bu üretim, iletim, dağıtım sistemlerinin stabilize olması ve şebeke kalitesinin artması açısından önem taşıyacaktır. Santrallar daha verimli ve daha ekonomik çalışacak.” dedi.

Bu çerçevede üretim maliyetlerinin düşmesinin gündeme geleceğini aktaran Akıncı, herhangi bir santralin devre dışı kalması durumunda bile bu kesinti olarak yurttaşa yansımayacağını kaydetti.

"GSM DE ARA BAĞLANTI SORUNU GÖRÜŞÜLDÜ"

Bu konuların yanı sıra adanın bir tarafından diğer tarafına geçişlerde devre dışı kalan GSM sorunda da çalışmalar yapıldığını söyleyen Akıncı şöyle devam etti:

“Bu konuda politik irade iki tarafta da var. Bunun yeninden teyit ettik. Liderler olarak bugün dünyanın neresine gidersek gidelim telefonla birbirimizle bağlantımızı kaybetmiyoruz. Afrika’nın en ücra köşesine gitsek evimizle konuşuyoruz. Ama Kıbrıs’ın iki yarısına geçince bu irtibat kesiliyor. Bu tabii ki kabul edilebilir bir şey değil… Her iki tarafında yararınadır. Bunu çözmek ancak bu konuda henüz bu işi hallettik deme noktasında değiliz. Bu irade her iki tarafta da var. Dolayısıyla bunun nasıl yapılabileceği konusunda komitelere görev verdik. Bu konuda gerekli hazırlıkları yapacaklar. Dolayısıyla bu konudaki kararımız da bu şekildedir.”

"RADYO FREKANSLARI İÇİN ÇALIŞILACAK"

Radyo frekanslarında yaşanan sorunlarında giderilmesi için çalışmalar yapıldığına vurgu yapana Akıncı, son olarak şunları söyledi:

“Frekanslar birbirine karışıyor ve temiz dinlenemiyor. Sanıyorum aynı sıkıntıyı Rumlar da yaşıyor. Zaman zaman bu konuda da bir teknik çalışma her iki tarafın da yararına olacaktır diye düşündük… Onu da karara bağladık."

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSU

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu bütün seçim sürecinde dile getirdiğini hatırlatan Mustafa Akıncı, şunları söyledi: "Bu hem kadın erkek eşitliği bakımından değerlendirilmesi gereken bir konu… Ama sadece onunla sınırlı değil… Kadınların çözüm sürecindeki rolünün artması gelecekte oluşmasını istediğimiz federal yapıda bu toplumsal cinsiyet eşitliğinin farkındalığının olmasının sağlanması ve bir de bu süreçte kadınlarımız da daha etnik rol almalarının yollarının açılması konusunda bir fikir birliğimiz var. Dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir komitenin kurulmasını kararlaştırdık. Bu da oluşunca sizlerle paylaşılacaktır."