Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin (KSÜ) 2013- 2014 "Akademik Yılı" açılışı yapıldı.

KSÜ Avşar Yerleşkesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması  ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin toplumsal olaylara ve dünyadaki gelişmeler duyarsız ve sessiz kalmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Gezi Parkı odaklı olaylara ve Mısır'daki darbeye değinen Baş, şunları kaydetti: "Ülkenin aydınları olarak, gezi olaylarıyla sahnelenmek istenen senaryodan, Mısır'daki demokrasi katline, yanı başımızdaki insanlık dramından, dünyanın her köşesinde yaşanan zulümlere kadar bütün insanlık suçları karşısında evrensel ve insani değerler adına yükselen yürekli sesler olmayı bilmeliyiz. Üniversiteler sadece bilim yuvası veya mesleki enformasyon kazandıran öğretim kurumları olarak görülmemelidir. Üniversite hayatı aynı zamanda özgür düşüncenin yeşerdiği, düşünce zenginliğinin, kültür birikiminin sağlandığı, toplumun değerlerinin ve farklı kültürlerin tanındığı, farklıılkların öğrenildiği, hoşgörü, paylaşma ve tahammül kültürünün geliştiği, kendini tanıma ve kişilik biçimlendirme fırsatı sunan sosyalleşme alanıdır."

Türkiye'nin artan üniversite sayısı ile AB'ye ve dünyaya açılmış olmasının yükseköğretim alanındaki yarışı da hızlandırdığını dile getiren Baş, eskiye göre işlerinin zorlaştığını belirtti.

Yükseköğretim alanındaki yarışın önemli avantaj ve fırsatların varlığını da ihmal edilmesi anlamına geldiğine dikkati çeken Baş, "İnternet, bilgiye erişim kolaylığı, kültür hareketliliği, nitelikli akademisyen varlığı gibi fırsatları iyi değerlendirmelisiniz. Mayanızda var olan pratik ve kıvrak zeka ajantajınızı, beceri ve yeteneklerinizi fırsata dönüştürmelisiniz" ifadelerini kullandı.

Günümüzde bilginin yarılanma ömrü denilebilecek son kullanma tarihinin giderek kısaldığına dikkati çeken Baş, "Üniversite eğitinden en önemli avantajınız, düşünce ve inançlarınız ne olursa olsun farkıl düşünce, inanç ve yaşam tarzlarına hoşgörü ve tahammül yaklaşımı ve olgunluğu olmalıdır. Unutulmamalıdır ki hiç bir ideoloji vatana hizmet ülküsünden üstün ve değerli olamaz" şeklinde konuştu.

KSÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Öztaş ise gençliğin ilim ve irfanda dünyaya nam salan ecdada layık olması gerektiğini söyledi.

Öztaş, kampüse ulaşımda sıkıntı çeken öğrencilerin dolmuş ücretlerinin pahalı olmasından dolayı da zor durumda kaldığını sözlerine ekledi.