Adıǵe Dil Derneği tarafından Konya Çerkes Derneği'nin proje ortaklığında hazırlanan Adıǵe Dili (Çerkes Dili) ile ilgili proje Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından kabul edilerek Avrupa Birliği fonlarından hibe almaya hak kazandı. 46 bin Euro bütçeli projenin maliyetinin 40 bin Euro'luk bölümü hibe ile 6 bin Euro'luk bölümü ise başvuru yapan dernekler tarafından karşılanacak.

Geleneksel Adıǵe dili/diyalektleri için sürdürülebilir bir koruma programı geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında bütün bilim, teknik, sanat kavramlarını karşılayacak ve bilimsel yöntemlere uygun Latin tabanlı Adıǵe Alfabesini esas alarak Türkiye'de Adıǵe Dili'nin öğrenimini kolaylaştırmak için çalışmalar yapılacak. Multimedya ortamında yazışma kolaylığını sağlamanın planlandığı proje ile dijital dünyada Adıǵe dilini tanımlamak, ofis ürünlerine database (veri) hazırlamak ve Adıǵe dilinin öğrenimi için uygun araçları geliştirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'de yaşamını sürdüren internet ve bilgisayar kullanıcısı Adıǵe bireyler, ortaokul ve lise öğrencileri, Konya Çerkes Derneği ve Adıǵe Dil Derneği üyeleri, Çerkes kültürü üzerine hizmet yürüten STK'ların hedef kitlesini oluşturduğu projede; evrensel kültür mirasını ve dil zenginliğini korumak, kültürel erozyon konusunda farkındalığı arttırmak ve Adıǵe topluluğu arasında işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Adıǵe dilindeki kelimelerin doğu ve batı lehçesinde dijital kaydının alınacağı proje kapsamında Türkçe ve İngilizce karşılıklarının dijital sözlük olarak yayınlanıp, Adıǵe dili ile ilgili dil öğretim videolarının oluşturularak Adıǵe dilinde resimli masal kitapları, konuşma klavuzu, dil öğrenim ve gramer kitabı yayımlanacak.

Eylül ayı içerisinde uygulanmaya başlanan proje 8 ay sürecek.