Yıllarca Romanya Radyosu Türkçe Yayınlar servisinde görev yapan gazeteci-yazar Erem Melike Roman, birikimlerini kitaplaştırmaya ve Romen okurları Türk edebiyatçıları ile tanıştırmaya devam ediyor. Son olarak “Kısa Türk Hikayeleri Sürprizi - Surpriza nuvelei turceşti’ isimli kitabını Romence’ye kazandıran yazarın son eseri “Balkan Koleksiyonları” arasındaki yerini aldı.

Sabahattin Ali’den Zeynep Oral’a, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e 9 ünlü Türk yazarının ilginç kısa hikayelerini derleyen Melike Roman, Romen okurları için yazdığı eserle “Türk hikayelerinden Bükreş’te filizlenen bir dalı sunmak istedim.” diyor.

Bükreş’teki ‘Semne’ yayınevi tarafından neşredilen eser, gerçek anlamda Balkan dünyasının ibretlik ve sosyal olaylarını geniş bir perspektifle kaleme almış. Kitabında yer verdiği yazarların Balkanlardaki yazarlar içerisinde önde gelen isimler olduğuna dikkat çeken Roman, örnek verdiği kısa hikayelerin de insanı etkileyen özelliklere sahip olduğuna dikkat çekiyor. Yazar, kitapla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Seçtiğim yazarlar insan ruhuna yaklaşmayı biliyor. Türk hikayeciler, insanın acılarını, zorluklar nedeniyle gerçekleştiremedikleri hayallerini tespit ederek etkili bir şekilde kaleme almışlar. Kitapta hem kendi ülkelerinde hem de dünyada tanınan isimleri ve hikayelerini seçtim. Seçilen yazarların özelliği güçlü yansıtma kabiliyetlerinin yanı sıra günlük hayatı kolay bir şekilde yansıtıyor olmalarını da göz önüne aldım.”

120 sayfalık kitapta hikayeleri yer alan Türk yazarlarının kısa hayat öyküleri de eserde aktarılıyor. Kitaptaki yazarların Türk edebiyatının tanıtımına da önemli katkılarda bulundukları ifade ediliyor.

Erem Melike Roman’ın Türkçeden Romenceye ve Romenceden Türkçeye kazandırdığı çok sayıda kitabı da yer alıyor.