MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Malatya Valiliği koordinasyonunda bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilecek Malatya Uluslararası Film Festivali'ndeki yarışmalarda 170 bin lira ödül dağıtılacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, festival bu yıl 6'ncı kez gerçekleştirilecek. Festival kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj ve Ulusal Kısa Film Yarışması için filmler hazırlanırken, her 3 yarışmanın ödülleri de belirlendi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda elemeyi geçerek jürinin değerlendirmesine sunulacak 14 film arasından "En İyi Film" seçilecek eserin sahibi, 75 bin lira ödülü kazanacak. 

En iyi yönetmene 15 bin, en iyi kadın ve erkek oyuncuya 10'ar bin, en iyi senaryoya 10 bin ve Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülüne ise yine 10 bin lira ödül verilecek yarışmada, Kemal Sunal Halk Ödülü'nü (En İyi Film) kazanan eserin sahibine kristal kayısı ödülü takdim edilecek.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise jüri önüne çıkacak 11 filmden "En iyi film" seçilecek eserin sahibine 12 bin dolar ödül verilecek.

Ulusal Kısa Film Yarışmasında da finale kalan 10 film arasından seçilecek en iyi eserin sahibi, 7 bin 500 liralık ödülü kazanacak ayrıca tüm ödül alanlara kristal kayısı heykeli de verilecek.

- 140'a yakın film izleyicilerle buluşacak

Festival, 6-12 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Festivalin 6 Kasım'daki açılış töreninde, oyuncu Perihan Savaş ve Serdar Gökhan'a onur ödülü, sinema yazarı Agah Özgüç ve Suzan Kardeş'e ise sinema emek ödülü takdim edilecek. 

Yaklaşık 40 ülkeden 140'a yakın filmin izleyiciyle buluşacağı festivalde film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz olarak söyleşiler, imza günleri, atölye çalışmaları gerçekleştirilecek ve sinema dersleri verilecek.

- Festival yayınları

Festival kapsamında çeşitli almanak ve kitaplar da çıkarılacak.

Bu kapsamda sinema tarihçisi ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç'in kaleme aldığı "Türkiye Sineması Almanağı", sanatçıların hayat hikayelerinin anlatıldığı "Perihan Savaş ve Serdar Gökhan Onur Ödülleri kitapları" okuyucuyla buluşacak, Christopher Kenworthy'nin "Master Shots- Profesyonel Çekimler" kitabı sinemaseverler için Türkçe'ye çevrilecek.

Ayrıca Malatya'nın en önemli değerlerinden biri olan ve yüzlerce beste yapmış, 60'tan fazla senaryo yazan Fahri Kayahan'ın kitabı da yine Ali Can Sekmeç tarafından kaleme alındı. Kitapta, Fahri Kayahan'a ait gün yüzüne çıkmamış bilgiler ve fotoğraflar yer alıyor.