MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği’nin işbirliğinde tüm Türkiye’deki ilk ve ortaokullarda hayata geçen Geleneksel Çocuk Oyunlar Şenliği’nin 2014-2015 öğretim yılı açılış programı, Yenimahalle Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşti.
Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa, Yenimahalle Kaymakamı Mustafa Dündar, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği Başkanı Mustafa Atalık, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hilmi Turan ve Yenimahalle’de bulunan 222 okullardan temsilciler ve öğrenciler katıldı.
Çocukları teknolojinin sunduğu olanakların olumsuz etkilerinden korumak, bu eski oyunlara sahip çıkarak, kültürel değerleri, gelenek ve görenekleri yaşatmak, çocukların bu oyunları oynayarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olmak amacıyla hayata geçen projede “Yağ Satarım Bal Satarım, Tombik, Mendil Kapmaca, Kaleli Yakan Top” gibi geleneksel oyunları, çocuklara öğretiliyor. Daha sonra okul içi, okullar arası, ilçeler arası ve son olarak iller arası yarışmalar düzenleniyor.

“ÇOCUKLAR, OKUL-EV KISKACINDA”

Hayatın sokakta öğrenileceğine vurgu yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Günümüzde çocuklar, apartman daireleri içerisinde çocukluklarını geçiriyorlar. Okul-ev arasında bir hayat sürüyorlar. Halbuki bizim çocukluğumuz sokakta geçti. Çocuklar sokakta yaşıtlarıyla oynayacaklar, arkadaşlık, dostluk kuracak, paylaşmayı, zenginliği, fakirliği öğrenecek” dedi.
Velilere, “Çocuğunuza biraz özgürlük verin” diye seslenen Yaşar, baskı ile yetiştirilen çocukların ileride problemli birer birey olacağına dikkat çekti. Bu projeyi önemsediğini ifade eden Yaşar, ülkenin değerlerinin yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti sözlerine ekledi.
Projenin faydalarına değinen Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği Başkanı Mustafa Atalık, “Çocuklar oyunla paylaşmayı, empati yapmayı, kurallara uymayı öğrenir. Oyun yoluyla kaynaşırlar ve yeni arkadaşlıklar edinirler. Geleneksel çocuk oyunlarımız, teknolojinin zararlı yönlerinden çocukları korumaktadır. Bu oyunlarımızı güncelleyerek çocuklarımıza armağan etmeye devam edeceğiz” dedi.
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hilmi Turan ise projeye katkı sunmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek “Bu projeyle çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine katkı sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM, ÇOCUKLARI HAYATA HAZIRLAMALI”

Yenimahalle Kaymakamı Mustafa Dündar ise projeye katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek “Öyle bir hale geldik ki çocuğumuzun sokakta oynaması bir yana, yürümesine bile izin vermiyoruz” dedi.
Bu projenin çocukları, özlenen günlere götürmesini temenni eden Dündar, eğitim sistemine de değinerek “Eğitim, çocukları yarış atı gibi sadece sınava hazırlamak olmamalı, her şeyiyle hayata hazırlamalı. Bu projeyle bu konuda önemli bir adım atıldığına inanıyorum” dedi.

“YAĞ SATARIM BAL SATARIM” ZAMANI

Programda daha sonra Atakent İlkokulu öğrencileri, “Yağ Satarım, Bal Satarım” oynadı. Birbirlerine başarı dileyerek oyuna başlayan minikler, centilmenlik örneği sundu.
Miniklerin dostluk içerisindeki kıyasıya rekabeti, yüzlerde tebessüm oluşturdu.
Programın sonunda öğrencilere, Yenimahalle Belediyesi tarafından içerisinde geleneksel çocuk oyunları malzemeleri bulunan hediye kutuları dağıtıldı.