Ece Ayhan kimdir? Ülkü Tamer kitapları hangileridir? Tezer özlü fotoğrafları kitapları eserleri hayatı biyografisi. Şükran Kurdakul eserleri hangileridir*

Tezer Özlü kimdir?

Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden Tezer Özlü kimdir? İşte Tezer Özlü hakkında bilmeniz gerekenler...

Tezer Özlü kimdir?

Türk edebiyatının unutulmayan isimlerinden Tezer Özlü kimdir? Özlü, 10 Eylül 1943 yılında Kütahya'nın Simav ilçesinde dünyaya geldi. Anne ve babasının işi nedeniyle Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçen çocukluk döneminden sonra 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. İstanbul'da Avusturya Kız Lisesi'ne kaydoldu ancak mezun olmadı.

Tezer Özlü hayatı

1961'de, henüz 18 yaşındayken yurt dışına çıktı, 1963 yılına kadar otostopla Avrupa'yı gezdi. Bu dönemde Güner Sümer'le tanıştı. Güner Sümer'le 1964 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te evlendi. Çift daha sonra Ankara'ya yerleşti. Tezer Özlü ise Almanca çevirmenlik yaparak yaşamına devam etti. Çift daha sonra yollarını ayırdı.

Tezer Özlü hastalıkları

Güner Sümer'den boşanan Tezer Özlü İstanbul'a yerleşti. 1967 ve 1972 yılları arasında İstanbul'da yaşayan Özlü, bu dönemde çeşitli hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Bir burs kazanarak Berlin'e giden Tezer Özlü, 1984 yılında İsviçreli Hans Peter Marti ile hayatını birleştirdi. Çift, İsviçre'nin Zürih şehrine taşındı.

Tezer Özlü ölümü

Tezer Özlü hayatı boyunca gerek fiziksel gerekse psikolojik pek çok rahatsızlık geçirdi. Hastalıklarla boğuşan yazar, eserlerinde otobiyografik öğelerle bu rahatsızlıklarının yansımalarını aktardı. Sanılanın aksine yaşamına son vermeyen Tezer Özlü'nün ölüm sebebi kanser. Tezer Özlü, göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da yaşamını yitirdi. Mezarlığı, Aşiyan'dadır.

Tezer Özlü kitapları

Tezer Özlü'nün en önemli kitapları arasında 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' ve 'Yaşamın Ucuna Yolculuk' yer alıyor. Tezer Özlü, 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' kitabında çocukluk döneminden beri yaşadıklarını kaleme aldı, psikiyatri kliniklerinde kaldığı dönemleri bu kitabında sanatsal bir dille anlattı.

Tezer Özlü eserleri

Tezer Özlü'nün eserleri Yapı Kredi Yayınları tarafından basılıyor. 'Çocukluğun Soğuk Geceleri' ve 'Yaşamın Ucuna Yolculuk' haricinde 'Zaman Dışı Yaşam', 'Kalanlar', 'Eski Bahçe Eski Sevgi', 'Yeryüzüne Dayanabilmek İçin', 'Her Şeyin Sonundayım' gibi eserleri de Türk edebiyatseverler tarafından hala büyük bir ilgiyle okunuyor.

Tezer Özlü neden gündemde?

Tezer Özlü'nün doğum günü olan 10 Eylül'ü pek çok edebiyatsever unutmadı. Özellikle sosyal medyada trend olan Tezer Özlü ve kitapları, günümüzde özellikle genç kesim tarafından büyük bir ilgiyle okunuyor. Tezer Özlü'nün son dönemde gündeme gelmesinin bir diğer nedeni de, TV programlarında yayınlanan bilgi yarışmaları.