Malatya 7. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nda 'Tarihte Hanlar ve Kervansaraylar' isimli panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Karagöz, “İslam dünyasındaki kervansarayların varlığı 11. yüzyılın başına kadar giderken, Batı’da ilk defa İngiltere’de han karşılığı ilk otel karşılığında 1750 yılında yapılmıştı.” dedi.

7. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nda çerçevesinde Tarihte Hanlar ve Kervansaraylar adlı panel gerçekleştirildi. Panelde, hanlar ve kervansarayların tarihimizde ve kültürümüzde önemli yeri olduğuna dikkat çekildi. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Karagöz’ün yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, Prof. Dr. İsmail Aytaç ve Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çiftlikçi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, panele destek veren akademisyenlere teşekkür etti.

Panelde konuşan Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, vakıf eserlerinin önemine dikkat çekerek, “Büyük Selçuklu veziri Nizam-ül Mülk'ün kurmuş olduğu Nizamiye Medreseleri ilk vakıf eserleri kabul edilir. Temelinde bir vakıf vardır. Fakat tarihi kayıtlara göre Nizamiye Medreselerinden önce Karahanlı hükümdarı Tabgaçhan bir medrese vakfeylemiştir. Ondan daha önceye tekabül etmektedir. Aynı şey Osmanlı döneminde de çok yaygın olarak vakfiyerin kurulduğunu görüyoruz. Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fetih eder etmez Sahni Seman Medreselerini tesis etmesi ve bunların kurulması için vakıf oluşturulması görülmektedir. Fatih döneminde dahi bugünkü medeniyetin beşiği kıta Avrupa’sında eğitim toplumun içerisindeki üst tabakalara aristokrat zümrelere hitap etmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Karagöz ise “Bugünkü han ve kervansarayların gelip geçenleri barındırmak ve ihtiyaçlarını temin etmek üzere en azından İslam dünyasındaki varlığı 11. Yüzyılın başına kadar giderken, ilk defa bugün batı medeniyetini temsil eden ve kurucu üyelerinden birisi olan İngiltere’de ilk otel han karşılığında 1750 yılında yapılmıştır. Arada 800 yıllık yine Abdullah hocanın ifadeleriyle zihin dünyası zihniyet dünyası insan ve mekan tasavvurunun hem fani için, hem baki için nüanslarla, inceliklerle zerafetini de bu vesilelerle hatırlatmış oldum.” diye konuştu.

Prof. Dr. İsmail Aytaç da Eski Malatya (Battalgazi) merkez olmak üzere 6 tane kervan güzergahı bulunduğunu dile getirdi. Kervansarayların tüm servis mekanları bulunduğunu anlatan Aytaç, “Yani hem insanların hem de hayvanların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek ahır, yemlik, deposu, eczası, hamamı ve mescidiyle beraber tam teşekküllü ihtiyaca cevap veren mekanlardır. Selçuklu döneminin yapıları içerisinde en önemli grubu da kervansaraylar oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.