TRT Haber’de “Bi Fikrin Mi Var” yarışmasında Alzheimer çipi projesini eleyerek finale kaldığı iddia edilen organik hoşaf projesinin sahibi Kübra Ağca eleştirilere cevap verdi. Sosyal medyada büyük eleştiriye sebep olan olayla ilgili taraflar konuştu. Detaylar haberimizde.

TRT Haber’de yayımlanan, “Bi Fikrin Mi Var” adlı programda ‘Organik Hoşaf’ adlı projenin Alzheimer hastaları için geliştirilen ‘Alzheimer çipi’ adlı projeyi eleyerek finale kaldığı yönünde sosyal medyada iddia edilmiş, program sosyal medyada eleştirilmişti. 

Yarışmaya organik hoşaf projesiyle katılan Kübra Ağca ile, Alzheimer çipi projesiyle katılan Alp Onur ve Bora Çıbıkçı konuştu.

“ALZHEİMER PROJESİNİ ELEMEDİM”

Gıda mühendisi olduğunu ve bir kaç mühendis arkadaşıyla yaptığı fikir alışverişi sonucunda organik hoşaf projesini geliştirdiğini söyleyen Kübra Ağca, “yarışmanın girişimcilik fikirlerine ticari destek veren bir yarışma olduğunu öğrendim. Benim de bir fikrim vardı ve yarışmaya katılmak istedim. Program ticari potansiyeli olan fikirleri destekliyor. Yarışmada projeme bu açıdan önem verildi. Alzheimer çipi projesini elediğim iddiaları doğru değil. Projemin maliyetinin az olması, uygulanabilirliğinin de fazla olması jüri tarafından desteklendi. Bir icat yapmadım, sadece fikrimi sundum” dedi.

Yarışmada, ‘Hız Ayarlı Yol Kasisi’ projesinin birinci seçildiği halde bazı yayın organlarının organik hoşaf projesinin yarışmayı kazandığı yönünde haberler yapmasına anlam veremediğini ifade eden Ağca “Hala hakaret mesajları alıyorum. Giyimim ve eğitimim üzerinden benimle alay ediliyor. Yarışmanın bilim yarışması olduğu düşünülerek hakkımda bilinçsizce yorumlar yapılıyor” dedi.

“TARTIŞMA SAYESİNDE FARKINDALIK OLUŞTU”

Yarışmada organik hoşaf projesiyle eşleşmediklerini belirten ‘Alzheimer hastalarına akıllı çip’ adlı projesinin sahipleri Alp Onur ile Bora Çıbıkçı ise, “Alzheimer ile ilgili farkındalık yaratmak için yarışmaya katıldık. Yarışmada organik hoşaf projesiyle hiç eşleşmesek de sosyal medyada yanlış anlaşılma oldu. Organik hoşaf projesiyle ilgili yorum yapmamız da doğru değil. Ancak bu tartışmalar sayesinde projemizin ciddiyeti anlaşıldı ve istediğimiz farkındalığı yarattık” dedi. Alzheimer çipi sayesinde Alzheimer hastalarının takip edilebileceğini belirten Onur ve Çıbıkçı, “Yurt dışındaki araştırmalara göre Alzheimer hastaların yüzde 66’sı elbiselerini çıkarıp iç çamaşırlarıyla kalıyor. Bizim projemizde çip hastanın iç çamaşırının lastiğine yerleştiriliyor. Çipte bulunan GPS sayesinde yakınları hastanın en son nerede olduğunu tespit edebiliyor” dedi.

YAPIMCI ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

“Bir fikrin mi var” yarışmasının yapımcı şirketi gelen tepkiler sonrası bir açıklama yaptı:

Tam 10 yıldır ekranlarda olan bilim değil girişimcilik yarışması “Bir fikrin mi var”ın kazananı hız ayarlı yol kasisi projesiyle Adnan ve Uğur Kal kardeşlerdir. Gıda mühendisi olan Kübra Ağca ise Hoşaf üretim projesiyle finale hoşafı bulduğunu iddia ederek değil, pastörize etmeden raf ömrünü uzatma ve lojistik gibi sorulara araştırma geliştirme yaparak aynı ayran gibi hızlı tüketim ürünü olarak satışa çıkma fikriyle yükselmiş – sonra da elenmiştir.”

Sosyal medyada gündeme oturan TRT Haber’deki girişimcilik programındaki ‘organik hoşaf’ projesiyle ilgili konuşan programın sunucusu Vatan Şaşmaz, “Problem hoşaf ismi, kulağa biraz komik gelmesinden dolayı mavraya gayet açık olması” dedi.

TRT’de yayınlanan “Bir Fikrin mi Var” yarışmasında ‘organik hoşaf’ projesi de finale yükselmişti. Yarışmayı ise ‘hız ayarlayan kasis’ projesi kazanmıştı. Sosyal medyada ‘organik hoşaf’a yönelik eleştiriler üzerine Vatan Şaşmaz’dan da açıklama geldi. ‘Best FM’de Ufuk Karcı’nın sunduğu Konuşan Türkiye programında konuya dair açıklamalarda bulunan programın sunucusu Vatan Şaşmaz, Türkiye’nin özellikle de sosyal medyada dalga geçme problemi yaşadığını belirtirken, “Kimsenin yüzüne söyleyemeyeceklerini, sosyal medyada fütursuzca konuşularak mavra yapılıyor. Maalesef birisi kırılır mı, saygı sınırını aşar mı?’ kimse bunu düşünmüyor” dedi.

JÜRİ KENDİNDEN GAYET EMİNDİ…

Vatan Şaşmaz, “Jüriye sordum. Tamam başarılı bir içecek… Bu içeceğin pastörize edilmeden bozulmadan raflarda saklanılabilmesi de gayet iyi… Ama emin misiniz diye. Kendilerinden gayet emindiler; ‘Hayır… Bu bir girişimcilik başarısıdır. Bu milli içeceklerimizden birini anlatmayı başarırsa, muazzam bir başarı elde eder’ dediler. Ama unutmamamak lazım. Bu programda sunulanlar bir icat, bir mucitlik hikayesi veya bir buluş ortaya çıkarma hikayesi değildir. Bu bir girişimcilik başarısıdır ve satacak bir ürün geliştirilmesidir” diye konuştu. Şaşmaz, “Alzheimer Çipi projesi Organik Hoşafa yenildi iddiaları doğru değil. Her ikisi de finale kalmıştır. Sonuçta finalde kazanan ise bambaşka bir proje olmuştur. Hız ayarlayan kasis projesi” dedi.

 ‘PROBLEM HOŞAF İSMİ, MAVRAYA AÇIK’

Şaşmaz şöyle devam etti: Ben de en nihayetinde sunucuyum. Ama göyle bir olayda da sunucunun dövülmesi de hep gelenek. Ben buna alışığım. Ama şunu unutmamak lazım. Orada hayalleri kırılan bir gıda mühendisi kızımız var. İnsanların konuşurken, bunu da unutmamak lazım. Problem hoşaf ismi, kulağa biraz komik gelmesinden dolayı mavraya gayet açık olması.”