Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasını beyazperdeye aktarmak isteyen yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı'nın "Soma 301" isimli filminin çekimine, Manisa Valiliği tarafından halen izin verilmediğini belirtiyor.

'BURADA PROVOKATÖR OLARAK GÖRÜLÜYORUZ'

Soma'da filmi çekmek için yaklaşık bir ay önce Manisa Valiliği'nden izin istediğini söyleyen yönetmen ve yapımcı Akıncı, "Aynı anda İzmir Valiliği'nden de izin istedik. İzmir Valiliği iki günde izin vermesine rağmen Manisa Valiliği halen izin vermedi. Ayrıca izin vermemesine ve olay basına yansımasına rağmen sayın vali basına çıkıp, 'İzin verdik, vereceğiz' diye tamamen aslı olmayan açıklamamlar yaparak bizi oyalamakta. Aynı zamanda burada vali izin vermedi diye insanların bize saldırmasına neden olmaktadır. Biz yaklaşık 20 gündür burada taciz, şiddet, darp ediliyoruz. İnsanlar bizi engelliyorlar. Kınık'ta ve Bergama'da çekimlerim devam ediyor. Soma'da çekim yaparken polis geliyor, engelliyor. Burada valilik yasal bir izin vermediği için insanlar bizi darp etmeyi, taciz etmeyi meşru görüyorlar. Sayın vali iyi bilmelidir ki bir sinema filminin günlük prodüksiyonu 20 bin liradır. Çalışmadığım her gün için kendisine tazminat davası açıyoruz, savcılık için de suç duyurusu bulunuyoruz. Artık bizim de son noktamıza geldi. Sayın valim şunu unutmasın ki biz haklıyız. Ben yasal anlamda bakanlığın istediği bütün evrakları teslim ettim. Burada görevini kötüye kullanan, burada Manisa Valisi olarak değil de birilerini korumaya çalışan bir vali olarak sayın vali, görevini suistimal etmiştir. Valinin görevi, benim müracaatımda benim yasal iznimi vermektir. Sayın vali iznimizi vermemekle kalmadı, bizi ateşe de attı. Buradan bütün Türkiye'ye sesleniyorum, bütün insanlara sesleniyorum. Burada benim ya da ekibimden herhangi birinin başına bir şey gelmesi halinde bunun tek sorumlusu Manisa Valisi'dir. Başka hiçbir sorumluluğu kabul etmiyorum, çünkü burada iznimiz olmadığı için polis, kaymakamlık ve diğer yetkili jandarma bizi koruyamıyor. Bize kimse sahip çıkamıyor ve bizi burada halka düşman gibi gösteriyorlar. Biz burayı karıştırmaya gelmiş bir provokatör olarak görülüyoruz. Sayın vali, bu hale getirdi." şeklinde konuştu.

'MADENCİLERİN DİLİ OLMAYA GELDİK'

Filmin başrol oyuncusu Turhan Ustabaş ise, "Soma'da geçmişte yaşanmış bu kötü facianın yeryüzüne çıkmayan tarafını, insanlara gösterilmemiş tarafını anlatmaya, göstermeye geldik. Burada biz 35-40 kişilik bir ekibiz. Soma halkından çok sıcak tepkiler alamıyoruz. Dün akşam bize küçük bir darp oldu. Arkadaşlarımız darp edildi, saldırı oldu. Yani biz burada Soma'nın dili olmaya geldik, madencilerin dili olmaya geldik. Gereken izinleri, gereken destekleri rica ediyoruz." dedi.