Tarihi Çukur Hamam'ın açılışına ilişkin bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “ Tarihi hamamın ne zaman yapıldığı belli olmamakla beraber kaynaklara göre 15. yüzyılın 2. yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Genel olarak kale eteğinde bulunan hamam 4 eyvanlı köşe hücreli hamamlar grubunda yer almakta ve rüzgârlık soyunmalık ara soğukluk ılıklık sıcaklık su deposu ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır.

17.07.2012 tarihinde yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen kentimizin önemli kültür varlıklarından olan tarihi Çukur Hamamın Restorasyon Projeleri 2011 yılının 12. ayında Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanarak 2012 yılı içerisinde uygulamasına başlanmış ve Restorasyon Uygulaması 2013 yılının mayıs ayında sona ermiştir.

Hamamın restorasyonu sırasında duvarlar kontrol edilerek kendi orinaline uygun olarak hiç surette beton kullanılmamış ve Horasan harcı ile yeniden örülmüştür. Yani 50-100 sene önceki hali ne ise aynısı yapılmıştır.

Külhanlık bölümü hamamın mimari yapısına uygun olarak yeniden tonoz şeklinde inşa edilmiştir. Doğalgaz tesisatı  ve yer altı ısıtma sistemleri ile donatılmış olan Tarihi Çukur Hamamı'nı 30 Mayıs 2013 tarihinde tekrardan hizmete açılacaktır” diye konuştu.