Türk koleksiyoner Bilgi Kenber, Rusya’nın en önemli müzesi olarak kabul edilen Ermitaj’da 19. ve 20. yüzyıla ait çiçek tutacaklarında (portbuket) oluşan bir sergi açtı. Rus vatandaşların büyük ilgi gösterdiği sergide, üzeri değerli taşlarla süslü İngiltere ve İspanya kraliçelerinin kullandığı tutacaklar da yer alıyor.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan ve Dünya’nın en büyük müzelerinden biri olan Ermitaj’da gerçekleştirilen serginin açılışını, Müzenin Müdür Yardımcısı Georgi Vilinbahov ve Bilgi Kenber Birlikte açtı. Sergiye, aralarında Konsolosluk görevlileri ve üst düzey bürokratların da bulunduğu çok sayıda Rus ve Türk vatandaş katıldı.

Sergiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Marina İvanova, eserlerin muhteşem olduğunu söyledi. Sergilenen eserlerin doğal olarak günümüzde kullanılamayacağını ifade eden İvanova, “Bunlar maalesef giymek ve taşımak için can attığımız süs eşyaları olarak sergileniyor." ifadelerini kullandı.

FRANSA, İNGİLTERE, FRANSA VE İTALYA'DA 10'A YAKIN SERGİ

Sergiyle ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Türk koleksiyoner Kenber, daha önce Fransa, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi pek çok ülkede 10’a yakın sergi açtığını, Ermitaj müzesinde sergi açtığı için çok mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu söyledi. Müze yetkililerinin sahip olduğu koleksiyonu öğrendikten sonra kendisiyle irtibata geçtiğini ve sergi açma isteklerini ilettiğini ifade eden Kenber, sergilenen eserlerin Türkçe’ye de 'Portbuket' olarak geçtiğini kaydetti.

Özellikle 19. yy’da hanımların geceleri opera veya balolara gittiklerinde çiçekleri ellerinde doğrudan tutmamak için portbuket kullandıklarını ifade eden Türk koleksiyoncu, “Bu daha sonra adet haline gelmiş. Beyler çiçek hediye ederken portbuketle birlikte çiçeği hediye etmiş. Hatta bu kraliyet hediyesi bile olmuş. Mesela İngiltere Kraliçesi Viktorya Fransa’ya geldiğinde, Fransa İmparatoriçesi ona bir portbuket hediye etmiş. Bu şu an İngiltere Kraliyet koleksiyonunda bulunuyor. Ben İngiltere’de sergi açtığım zaman, Kraliyet ailesi izin verdi ve benim sergime teşrif edildi.” dedi.

OSMANLI DEVLETİNE AİT OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BİR PORTBUKET VAR

Kraliçe Viktorya’ya 1899 yılında İrlanda’ya gittiğinde bir portbuket hediye edildiğini kaydeden Kenber, “Zamanla nasıl olmuşsa piyasaya düşmüş ve şu an benim koleksiyonumda. Aynı şekilde İspanya Kralı Alfonso evlendiğinde, evleneceği Kraliçe’ye düğün hediyesi olarak portbuket hediye edilmiş. O da benim koleksiyonumda. Ben Barselona’da sergi açtığımda, o serginin açılmasına bu portbuket sebep oldu. Yani İspanyollar onu teşhir edebilmek için bütün bir sergi yaptılar.” ifadelerini kullandı.

Bizim kültürümüzde böyle bir şey olduğunu zannetmediğini belirten koleksiyoner, “Unutmayalım ki, bu danslarda balolarda verilen bir şey. Bizde 18., 19. yüzyıllarda hanımlar balolara gitmiyorlardı herhalde. Bende bir nesne var. Biz bunun menşeini Osmanlı olarak teşhis ettik. Üzerinde Lüle taşı var ve Osmanlıyı andıran desenler var. Tahminimiz bir sefir Türkiye’de imal ettirmiş Fransa’ya götürmek üzere.” bilgisini verdi.

ŞEKER SERPME KAŞIĞI KOLEKSİYONU DA VAR

1980’den beri Paris’te oturduğunu ve çifte vatandaşlığı bulunduğunu kaydeden Kenber, Türkiye’deyken bit pazarlarına gittiğini ve orada bir delikli kaşık gördüğünü söyledi. Önce bunu çay süzgeci zannettiğini ve satın aldığını ifade eden Kenber, “Sonra bir tane daha buldum ve onu da satın aldım. İki üç tane çay süzgecim vardı Fransa’ya gittiğimde. Orda müzayedeleri gezerken görünce araştırdım ve öğrendim ki bunlar şeker serpme kaşığıymış. Sonradan öğrendim ki, Türk malı sanarak, gümüş sanarak ve çay süzgeci sanarak aldığım şey aslında şeker serpme kaşığıymış, Fransa malıymış ve metalmiş. Dolayısıyla şeker kaşığı koleksiyonu yapmaya başladım.

Onunla ilgili de dünyanın pek çok yerinde sergiler açtım ve bununla ilgili bir kitap yazdım. Dünya’da tek yazılmış kitaptır bu. Bunu yazarken arşivlerden 18. yüzyıla ait desenleri bulup çıkardım. Ben kaşıklarla ilgili araştırma yaparken kütüphanede, elime ufak bir broşür geçti. Orda bu portbuketlerden bahsediyorlardı. Bende portbuketin ne olduğunu bilmiyordum. Okudum, hoşuma gitti ve araştırmaya başladım. Aradan aylar geçti böyle bir objeyi bir müzayede de buldum. Zamanı da uygundu; eşimin doğum günüydü. İçine çiçek koydum ve ona hediye ettim. Onun da hoşuna gitti. Bunun üzerine bunları toplamaya başladım. Ve bugünlere geldik." Kenber ayrıca, yeterli şartların oluşması durumunda Türkiye’de de sergi açabileceğini sözlerine ekledi.

Bilgi Kenbere ait portbuket koleksiyonu, 27 Mayıs-23 Ağustos 2015 tarihleri arasında Ermitaj sergi salonunda davetlileri ağırlayacak.