Almanya'nın eski başkenti Bonn'da toplanan, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Miras Komitesi, Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçelerinin ardından Efes Antik Kenti'ni de Dünya Miras Listesi'ne kabul etti.

Kararı değerlendiren UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, "Hem dünyanın yedi harikasından birisi olan Artemis'in, hem de Meryem Ana'nın evi olan Efes'i dünya miras listesine dahil etmekte bu kadar geç kaldığımız için özür dileriz." ifadelerini kullandı. Botsalı, Türkiye'nin toplantıda temsil düzeyinin, UNESCO değer ve idealleri konusunda artan farkındalığı ve duyarlılığını gösterdiğine dikkat çekti.

40'ıncı Dünya Miras Listesi toplantısının da İstanbul'da yapılacağını hatırlatan Hüseyin Botsalı, bu toplantının hem UNESCO hem de Dünya Miras Listesi'nin geleceği için tarihi bir dönüm noktası olacağını kaydetti. Botsalı, "Türkiye ulusal ihtisas kurumları ve yerel yönetimleriyle UNESCO'da layıkıyla temsil edilmeyen, imkanları yetersiz kalan ülkeleri egemen eşitler olarak, işbirliği ortakları olarak kucaklayacak ve UNESCO bayrağını olması gereken yere yükseltecektir. Kültürün, insanlığın barış, istikrar, refah ve huzur arayışına hizmet eden en etkili güç ve vasıta olduğunu hep birlikte dünyaya göstereceğiz." diye konuştu.

Büyükelçi Botsalı, Efes Antik Kenti'nin Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmesinin kendi görev döneminde gerçekleşmiş olmasından da ayrıca mutluluk duyduğunu açıkladı.

Bonn'da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Miras Komitesi 39. dönem yıllık toplantısında Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti'nin Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmesiyle Türkiye'nin listedeki kültürel varlık sayısı 15'e yükseldi.