Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa bir zamanlar (M.Ö. 4 binli yıllar) Roma İmparatorluğu’nun en parlak kentleri olarak zengin tüccarların ve askeri bürokratların ihtişamlı evlerinin bulunduğu, yollarının mozaikle kaplı olduğu yerlerdi. Şimdiki gibi sığınmacı, göçmen, yoksul köylü kalabalığının içinde kaybolup gitmiş birkaç eski eşraf ve tüccar aileden ibaret değildi buradaki nüfus. 
Ve o zamanki mozaikler gün yüzüne çıktığında mitolojik hikayeleriyle büyük ilgi çektiğinden ilk önce Hatay Mozaik Müzesi kurulmuş ve dünyanın en iyilerinden biri olmuştu. Zeugma’daki mozaiklerin ortaya çıkmasından sonra da ikinci büyük müze Gaziantep’de kuruldu. Türkiye’nin kültür ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla kurulmuş olan ONE Derneği bu mozaiklerin dünyaya tanıtılması için İlber Ortaylı’nın fikir babası, Gaziantepli Şölen’in İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban’ın da ana sponsoru olduğu bir MOZAİK YOLU projesi geliştirdi. Bu dört kentin mozaikleri önce 11 Şubat’ta İsviçre’nin kayak merkezi Gstaad kentinde yapılacak bir lansmanla tanıtılacak. 

Sırada Venedik Guggenheim Müzesi, İngiltere ve ABD var. ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve arkadaşları projeyi İstanbul’da Elgiz Müzesi’nde tanıttı. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere dört şehrin belediye başkanlarının ve Kültür Bakanlığı’nın da destek verdiği projeyle buralar bir zamanki ihtişamlı yüzleriyle dünyaya tanıtılacak. Bir gün terör de göçmen baskısı da biterse buraları turist kaynayacak diye dua edelim bari!

Haber46 olarak Kültür ve Turiz Bakanımız Mahir Ünal'dan Germenicia ile ilgili çalışmalara hız vermesini beklediğimizi bildiriyoruz. Germenicia olmadan Mozaik Yolundan Kahramanmaraş'ın faydalanması mümkün olmayacak ve şehrimiz yine arada kalacaktır.