Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yapılacak olan Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri 735’inci yılı kutlama programı koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Hüdayar Mete Buhara, Domaniç Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Uğur, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk ile ilgili kuruluş amirleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “2 ila 4 Eylül tarihlerinde Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerinin bu yıl 735’incisini gerçekleştireceğiz. Hayme Ana, bizi biz yapan, Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna ait, ilimize özellik katan önemli bir değer. Kütahya’dan ‘kuruluşun ve kurtuluşun şehri’ diye bahsediyoruz. Kuruluştaki ana rolümüz Domaniç üzerinden. Hayme Ana’nın Domaniç’te bulunuşu, Ertuğrul Gazi’nin yazlık olarak oraya gelişi ve Hayme Ana’nın kabrinin orada olması ilimize önemli bir değer katıyor. O anma törenleri de çok eskiden gelen, bizi biz yapan değerleri yaşatan bir tören olduğu için kıymetli. Türkiye çapında baktığımız zaman Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerini, Hz. Mevlana’yı Anma ve Şeb-i Arus Törenlerini, Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri ile Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerini görürüz. Sayılı törenlerimiz vardır ki onlar Türkiye’nin ortak paydasına, birlik ve beraberliğimize hükmeden törenlerimizdir. Bu yüzden arzumuz, Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerinin 735’inci yılının mahalli törenin dışında ülke geneline hitap edecek düzgünlük ve disiplinde olmasıdır. Burada güzel bir faaliyet ortaya çıkacaksa herkesin görevini tam hakkıyla yapmasına bağlı olarak çıkacaktır” diye konuştu.
Vali Nayir’in konuşmalarının ardından yapılacak olan etkinliklerin taslak programı, kamu kurum ve kuruluşlar arası görev bölümü görüşüldü.
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi Devlet Ana olarak bilinen Hayme Ana’yı anma törenleri 2 Eylül Cuma günü Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde başlayıp, 4 Eylül Pazar günü sona erecek. (EFE)