Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısında önemli kararlar aldı. 15 Temmuz tarihinde yapılan darbe girişiminin engellenmesinde önemli rol oynayan Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’na verilirken, Hükümet Meydanı’nın ismi de 15 Temmuz Millet Meydanı olarak değiştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı, saat 14.00’te Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, toplantı açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi şehitlerine rahmet dileyerek, gazilere de acil şifalar diledi. Darbe girişimi sırasında 240 dolayında sivil, asker, polis, genç ve ihtiyarın şehit düştüğünü belirten Başkan, “Cumhuriyet tarihinde görülmemiş, çok kapsamlı planlanmış, geri planda çok sayıda aktörü olan, içeride de satılmış hainlerle işbirliği içerisinde, bugüne kadar yaşanan darbelerin çok daha ötesinde planlı bir darbe girişimini ülke ve millet olarak atlatmış durumdayız. Bu girişim karşısında bütün siyasi partiler, farklı düşüncelerde herkes birlik olarak, topun, tüfeğin, helikopterin, savaş uçaklarının karşısında direnen, iradesine sahip çıkan, ülkesine, vatanının bölünmez bütünlüğüne, bayrağına sahip çıkan bir millet vardı. Bu darbe girişiminin, bizlerde millet olma şuurunu pekiştirdiği kanaatindeyim. Vatanımızın, bayrağımızın kıymetini daha çok anlamamıza vesile olduğuna inanıyorum. 15 Temmuz tarihinde artık Türkiye’nin darbeleri tamamen çöplüğe attığını, bundan sonraki süreçte artık Türkiye’de asla darbeye müsaade etmeyecek bir iradeye sahip bir halkın duruşunu hep birlikte izledik. Gösterilen duruştan dolayı tüm halkımıza, siyasi partilerimize ve başkanlarına teşekkür ediyoruz. Bu girişim sırasında Malatya, gerek 2. Ordu ve gerekse de 7. Ana Jet Üssü’nden dolayı darbe girişimcileri için önemli bir üstü. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya’mızda da ilk andan itibaren cadde ve sokaklara inerek, bu birlik ve beraberliği göstermiş oldu. İnşallah böyle bir darbe sürecini bu millet bir kez daha yaşamaz. Ama biz ülkemizin coğrafi konum itibariyle de çok kritik bir bölgede olduğumuzu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu ve benzeri olaylarla her zaman karşılaşabiliriz. İç karışıklıklar, iç çatışmalar çıkartmak, kardeşi kardeşe düşman etmek üzere farklı girişimler her zaman olabilir. Bunların karşısında da bizlerin her zamankinden daha fazla birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var. Bu konuda daha duyarlı ve dikkatli olmak zorundayız. Tekrar bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum” diye konuştu.
Çakır’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri içerisinde bulunan maddelerin birçoğu karara bağlanırken, bir kısmı ise ertelenmesinin yanı sıra ilgili komisyonlara havale edildi. Gündem maddelerinin çoğu ilgili komisyon raporları doğrultusunda kabul edilirken, Akçadağ ilçe merkezinde kısmen Doğu, Başpınar ve Kültür mahallelerini kapsayan yaklaşık 52 hektarlık alanda Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmesi ve Bakanlar Kurulu’na teklif edilmesi de kabul edildi. Bu sırada söz alan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, “Herkes, ‘Ben beni bildim bileli Akçadağ hep aynı’ diyor. Akçadağ’ın yapı dokusu eskimiş. Adeta enkazdan oluşan binalar yığını haline gelmiş. 2014 yılında bu çalışmalara birlikte başladık. Akçadağ’ı kurtaracak olan projenin bir tek kentsel dönüşüm olacağını değerlendirdik. Bugüne kadar çok büyük katkılar sağladınız. Bundan sonra da olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde darbeci komutanı alnından vurarak büyük rol oynayan ve daha sonra şehit olan kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in ismi Belediye Konferans Salonu’na verildi. Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nun ismi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla ‘Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Konferans Salonu’ olarak değiştirildi. Büyükşehir Belediye Meclisi, toplantıda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra vatandaşların her gün sabahlara kadar demokrasi nöbeti tuttuğu Hükümet Meydanı isminin de ’15 Temmuz Millet Meydanı’ olarak değiştirilmesine karar verdi. Meclis toplantısında ayrıca yatırım ve hizmetlerin aksamadan yoğun bir şekilde devam etmesi için Yeşilyurt ilçesi Çayırköy ve Seyituşağı, Battalgazi İlçesi Gülümuşağı, Kale İlçesi Kumluyazı Mahalleleri İçme suyu yatırımları, Malatya Kuzey ve Güney ilçelerinde Tel Çit Montajı ve Demontajı, Demir Kapı Yapımı, Boya ve Tadilat işleri, Darende ilçesi Kerimli, Başdirek, Doğanşehir ilçesi Küçüklü mahalleleri içme suyu, Akçadağ ilçesi Kömekavak ve Yaylımlı mahalleleri kanalizasyon hattı, MASKİ Genel müdürlüğü yeni hizmet binası ikmal inşaatı yapım işi ile Malatya muhtelif caddelerde yağmursuyu ve kanalizasyon hattı yapımı işlerinde kredi kullanımı için Büyükşehir Belediye Başkanı’na yetki verildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Ağustos Ayı Toplantısının II. oturumunu 16 Ağustos Salı günü saat 14.00’te yapmayı kararlaştırdı.