Yeşilyurt Belediyesi, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan hasta, engelli ve yaşlılara yönelik ‘Baştacı’ projesini başlattı. Proje aracılığıyla ilçedeki yaşlı, engelli ve yardıma muhtaç vatandaşlara yardım eli uzatılıyor.
Yeşilyurt Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünün kontrolünde gerçekleşen ‘Baştacı’ projesi, günlük ev ve bakım hizmetlerini yapmakta zorlanan yaşlı ve hasta vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlıyor. İlçe genelinde yapılan ilk araştırmalara göre öncelikle tespit edilen 44 vatandaşa evde bakım hizmeti verilmeye başlandı.
Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü tarafından görevlendirilen iki personel, evdeki günlük rutin işlerini yapmakta zorlanan yaşlılara destek olarak temizlik hizmetleri verip, bulaşıklarını yıkıyor. Evde yalnız yaşayan ve ihtiyaç sahibi vatandaşların evinin süpürülmesi, yerlerin ve camların silinmesi, tuvalet ve banyosunun yıkanması, halıların ve koltuklarının silinmesi, evinin gerekiyorsa ilaçlamasının sağlanması vb. gibi hastanın yaşadığı ortamın sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi de hizmetler arasında yer alıyor.
Ciddi sağlıkları sorunları olan, yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç üyelerin sakal-tırnak kesimi ve saç traşları da kuaförler tarafından yapılıyor. Sağlık sorunu yaşadığı tespit edilen hasta ve yaşlı vatandaşlar hastanelerin ilgili bölümlerine yönlendirilirken, elbise ve kıyafet ihtiyacı ise “Hayır Çarşısı” aracılığıyla temin ediliyor. Proje kapsamında şikayetleri ve istekleri dinlenen vatandaşların sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılırken, aktarılan sorunların belediyenin imkanları ölçüsünde çözümlenmesi ya da ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesi alanında da yardımcı olunuyor. Temizlik ve kuaförden oluşan ekipler vatandaşların evinden “Hayır Duaları”yla uğurlanıyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ak Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Yalçınkaya, eşi ve çocuğu bulunmayan 74 yaşındaki Hasan Elmas’ı ikamet ettiği Karakavak Mahallesi Maltepe Sokak’taki evinde ziyaret ettiler.
Belediye imkanlarının ilçede yaşayan tüm vatandaşlara eşit seviyede ulaştırdıklarını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, yaşlıların desteklenmesi ve toplumdan soyutlanmadan yaşamlarını sürdürmelerine imkan tanımak adına başlatılan “Baştacı” Projesinin özel bir tarafının bulunduğunu ifade etti.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Yaşlılarımızın ev temizliği, bulaşıklarının yıkanması, kişisel bakımları projemiz sayesinde uygulanacak. Öncelikle 44 aileyle projemize başladık. İhtiyaca ve sayıya göre personel sayısını artıracağız. Yaşlı, hasta ve kimsesi olmayan vatandaşlarımız asla sahipsiz değildir. Daha önceden “Keşke” projesiyle kimsesi olmayan çocuklarımızın hayallerini gerçekleştirdik, bu projemizde devam ediyor. Bu tür hizmetlerimiz sosyal belediyecilik olarak sorumluluk alanımızı teşkil ediyor. Toplum ve insan ilişkilerini daha sağlam getirmek için projelerimizi aksatmadan sürdürmekteyiz” diye konuştu.
Hasan Elmas’ın elini öperek sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileğinde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, “Yerel yönetimler sadece fiziki yatırımlar, alt ve üst yapıyı ulaşımı sağlamaz aynı zamanda gönülleri de yapmakla da sorumludur. Yeşilyurt Belediyesi de bu açıdan çok güzel çalışmalar yapıyor. “Baştacı” projesi 65 yaş üstü yaşlılarımızın evlerindeki ihtiyaçlarını gidermek üzere başlatıldı. Projede ilk olarak 44 yaşlımıza kaliteli hizmetler sunuluyor. Maltepe Sokak’ta yaşayan Hasan Elmas’ta bu projeden faydalanan isimler arasında yer alıyor. Bizi evladı yerine koydu, o da bizim babamız. Hasan Amcamızın eşi ve çocuğu yok, akrabalarının destekleriyle hayatını sürdürüyor. Hükümetin vermiş olduğu 65’lik maaşıyla hayatını sürdürüyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızla yapmış olduğumuz görüşme neticesince bu desteklerimizi devam ettireceğiz. Maddi desteklerin yanı sıra en önemlisi babamızı evinde sormak, ihtiyaçlarına cevap verecek hizmetlerin sunulmasıdır. Temizliği, bulaşığı, kendi kişisel bakımına kadar bütün ihtiyaçlarının Yeşilyurt Belediyesi tarafından karşılanması takdire şayandır. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen tüm belediye personeline teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Toplumsal dayanışmayı kuvvetlendirmek, insanlar arasındaki yardımlaşma ve kardeşlik duygularını artırmak hedefiyle sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veren Yeşilyurt Belediyesi Sosyal Yardım İşleri daha öncesinde ise “Keşke” Projesiyle ilçe sınırlarında yaşayan yetim ve öksüz 486 çocuğun hayallerini gerçeğe dönüştürmüştü.