Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyeleri arasında yaptığı anketin değerlendirme toplantısına katılan karoser ve makine imalatçıları, çırak bulamadıklarını, meslek liselerinden gelen elemanların yetersiz olduğunu, dile getirerek, sanatkar yetişmediği için kaygılı olduklarını anlattı.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, her üç ayda bir değişik sektördeki üyelerine yönelik olarak uyguladığı sorun belirleme anketlerinin 12’ncisini karoser, makine, PVC pen imalatçılarının ağırlıkta olduğu 8’inci Meslek Grubu’nda gerçekleştirdi. Anket sonuçlarını değerlendirmek üzere Salihli TSO’nun Meclis Salonu’nda bir araya gelen sektör üyeleri, karşılaştıkları sorunları tartıştı.
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, ülkemizde olağanüstü günlerin yaşandığına vurgu yaptığı konuşmasında, üyelerin nabzını tutmak için 3 ayda bir yapılan anket çalışmasını son olarak Salihli’de önemli bir sektör haline gelmiş olan karoser ve dingil imalatçıları ile makine imalatçılarının ağırlıkta olduğu 8’inci Meslek Grubu’na uyguladıklarını belirtti.
Üyelerin yanı sıra SGK ve İş-Kur temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Yüksel, anket sonuçları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
“Karoser sanayi, özellikle ahşap kasada Salihli’nin ismini tüm yurda duyuran ve şehrimizi bir marka haline getiren önemli bir sektördür. Türkiye’nin dört bir yanından kamyon kasası yaptırmak için ilçemiz tercih edilir. Geçtiğimiz yıllarda 3 bin civarında kasa üretilirken, son yıllarda bunda bir gerileme olduğunu görüyoruz. Yıllık üretimimiz 2 bin adetlere gerilemiştir. Tıpkı toprak sanayide olduğu gibi, karoserciler de kan kaybediyor. Türkiye’de kamyon kasası üretiminde, Salihli, Beypazarı ve Nevşehir öne çıkmaktadır. Bu da Salihlililer olarak bizleri fazlası ile gururlandırmaktadır. 33 üyemizi ziyaret ederek sorunlarını tespit etmeye çalıştık. Gördük ki 33 üyeden 26’sının en büyük sorunu kalifiye eleman. Üyelerimiz çırak bulamıyor. Bu sorun gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz bir boyuta taşınıyor. İlgili birimler, eğitim camiası olsun, hükümet kesimi olsun, odalar olsun bu soruna çözüm bulmak zorundadır.”
Yükselen Dingil firmasının yetkilisi Yüksel Sağlam, sektörün kendini yenileyemediğini ve giderek kan kaybettiğini belirterek, “Sadece ahşap kasa ile kalmamalı, çeşitlendirmeye gitmeliyiz” dedi.
Karoser sanayinde Salihli’nin Türkiye genelinde birinci sırada olduğunu, ikinci sırada Beypazarı’nın geldiğini anlatan Sağlam, Salihli’de 40 civarında kasacının faaliyet gösterdiğini kaydetti. Nevşehirli Karoser’in yetkilisi Arif Tavlayan da sektörde haksız rekabetten yakınarak, vergisini tam ödemeyen bazı imalatçıların fiyatları çok düşük seviyelere çektiğini, para kazanamayan firmalarımızın kan kaybettiği görüşünü ifade etti. Tavlayan, işçi bulma sorununun üstesinden gelinemeyecek hale geldiğini kaydetti.
Salihli TSO Meclis Üyesi Kireşçiler Makine yetkilisi Bülent Kireşçi ise CNC tezgahını çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirterek, “Endüstri Meslek Lisesi ve Çıraklık Okulu’ndan gelen elemanlar yetersiz. Akıllı ve iş bilen elemanlara büyük ihtiyaç var” dedi.
Atılgan Makine yetkilisi Mehmet Atılgan, sektörde sanatkar yetişmediğini belirterek, bu açığı kapatmak üzere önlemler alınmasını isterken, Şardağlar Makine yetkilisi Demir Yaşar Şardağ da, bu sektörün en eskilerinden olduğunu ifade ederek, son yıllarda çalıştıracak eleman bulamadıklarından yakındı.
Salihli TSO’nun uyguladığı ankette, 8’inci Meslek Grubu’nda faaliyet gösteren üyelerin ağırlıklı olarak ilkokul mezunu olduğu, çalışan sayısının genelde 0-5 kişi arasında olduğu, 33 üyeden 17’sinin 20 yıldan fazla süredir sektörde faaliyet gösterdiği ortaya çıktı.