Hangisi kadınlara karşı yapılan şiddet vakalarının ihbar hattıdır? 181, 182, 183, 184

‘Alo 183’e 1 yılda 4 bin ihbar geldi

Kadına yönelik şiddeti engellemek için Turkcell ve bakanlık işbirliğiyle açılan ‘Alo 183’ çağrı merkezine bir yılda 52 bin 610 çağrı geldi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddet vakalarının takibi ve çözümüne katkı sunmak için bakanlık tarafından hayata geçirilen “Alo 183” çağrı merkezinin açılışında, “Hiçbir alanda, kimse arasında ayrımcılık istemiyoruz. Harran’daki Emine’nin Harvard’daki Emily ile yarışını istiyoruz. Her daldaki Emine’nin bu yarıştan başarılı bir şekilde çıkmasını istiyoruz” dedi. Özürlü, istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan, desteğe gereksinimi olan kadınlara, çocuklara ve yaşlılara danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunan “Alo 183” çağrı merkezine 2012 yılı içerinde 52 bin 610 çağrı geldi. Çağrıların 4 bin 418’inin şiddete uğrayan kadınlardan, 446’sının ise şiddet gören erkeklerden gelmesi dikkati çekti.
Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep’te “25 Aralık Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışa Bakan Şahin’in yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ak Parti milletvekilleri, Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv katıldı.

‘Fatma bacıma tebrikler’
Şimşek, yaptığı konuşmada, çağrı merkezinin toplum için çok faydalı bir hizmet olacağını ifade ederek, “Fatma bacımı tebrik etmek istiyorum. Bu, bakanlığın sunduğu pek çok yenilikçi hizmetten sadece bir tanesi. Artık topluma hizmet için daha çok kaynak ayrılıyor. Yalnızca engelli hizmetleri için bütçeden ayrılan kaynak 50 milyon TL idi. 2013 yılı için bu rakam 7 milyar TL’ye çıktı. Bu rakam, Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor” dedi.

‘Ayrımcılık istemiyoruz’
Şahin ise konuşmasında, çağrı merkezinde toplumun her kesimine yönelik hizmet verileceğini belirtti. Sorunun çözmeye odaklı bir sistem kurduklarını söyleyen Şahin, Alo 183 ve “Alo 144” hatlarının 7 gün 24 saat çalışacağını bildirdi. Şahin, çalışanların yüzde 53’ünün kadın, yüzde 20’sinin engelli olduğunu belirterek, Hiç bir alanda, hiç kimse arasında ayrımcılık istemiyoruz. Kadına karşı şiddeti, bir toplumsal sorun, insan hakkı ihlali olarak görüyoruz. 2023 ve 2071 hedefimiz, Harran’daki Emine’nin Harvard’daki Emily ile yarışını istiyoruz. Her daldaki Emine’nin bu yarıştan başarılı bir şekilde çıkmasını istiyoruz” dedi.

Günde 2 bin kişi arıyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Turkcell Global Bilgi işbirliği ile Gaziantep’te açılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi’nde , “Alo 183 Danışma Hattı”  ile “Alo 144 Sosyal Yardım Hattı” üzerinden gelen çağrılar karşılanacak. Ağırlıklı olarak şiddet, ihmal ve istismara yönelik hizmet veren “Alo 183” hattına günlük iki bine yakın telefon geliyor. Gelen çağrılar ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük illerden alınıyor. Toplam 360 saatlik bir eğitim sürecinden geçen 101 çalışanın yüzde 30’u engellilerden oluşuyor.

Kadınların intihar girişimi erkeklerden 3 kat daha fazla

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü” dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, “kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların yaşam haklarının garanti altına alınması için ciddi ve kapsamlı bir eylem planı hazırlaması” gerektiği belirtildi. Kadına yönelik şiddetin, kadınların beden ve ruh sağlığını tehdit eden önemli bir sağlık sorunu olduğu vurgulanan açıklamada, bütün kadınların fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddete maruz kaldığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kadına yönelik şiddet sonucunda kadınların bedensel, ruhsal, cinsel ve üreme sağlıkları bozulmakta, gebelik ve lohusalık döneminde sağlık problemleriyle karşılaşılmaktadır. Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve fobiler başta olmak üzere anksiyete bozuklukları, depresyon ve bayılmalar gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıklar, kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır. Şiddete uğrayan kadınlarda ruhsal hastalıklar yanında bedensel hastalıklar da daha sık görülmekte ve şiddete uğrayan kadınlar daha çok tıbbi ve psikiyatrik ilaçlar kullanmaktadırlar.”   
ANKARA Milliyet

ALO 155 Polis İmdat,

ALO 156 Jandarma İmdat.

ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı (7 Gün 24 Saat Ücretsiz Hizmet Verir)

112 ACİL.

Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı- 0212 656 96 96.

GELİNCİK HATTI 444 43 06.