Avrupa’daki Türk kökenliler arasında Türkçe gazete okuma alışkanlığının yaygınlaşması amacıyla başlatılan “Her eve bir gazete, gazeteme sahip çıkıyorum” adlı kampanya yaygınlaşıyor.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Türk Gazeteciler Birliği’nin (TJB-NRW) başlattığı kampanyaya Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de destek verdi. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerle birlikte Başkonsolos Engin’i makamında ziyaret eden TJB-NRW Başkanı Metin Es, Almanya’daki Türklerin giderek gazete okumayan bir topluma dönüştüğüne dikkat çekti.

Türkçe gazete satışlarındaki düşüşe dikkat çeken Metin Es, “Tüm Avrupa’da beş milyon Türk’ten 40 bini Türkçe gazete okuyor. Bu sayı giderek düşüyor. Böyle giderse Avrupa’da Türkçe gazete kalmayacak” dedi. Avrupa'daki Türk toplumu için Türkçe medyanın çok önemli olduğunu vurgulayan Metin Es, “Ayrıca ana dile olan ilgi azalmakta. Göçmen sivil toplum kuruluşları bu kampanyamızı dikkate almalı ve gereken desteği vermelilerdir.” dedi.

Kampanyanın hedeflerini anlatan Es, “Amacımız Türk toplumunun dikkatini çekmek. Kısa sürede olumlu tepkiler almaya başladık. Bazı sivil toplum kuruluşları kampanyayı destekleyip, gazetelere abone olmak istediklerini belirtiler. Bu eksende çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde çok önemli etkinlikler yapacağız.” dedi.

Başkonsolos Engin ise anadilin unutulmaması ve genç kuşaklara aktarılmasında Türkçe gazetelerin önemli işlevi olduğunu belirterek, kampanyaya destek verdiğini söyledi. Engin, “Genç kuşak Türkçeyi genelde konuşuyor ama yazamıyor. Bugün yazamayan yarın okuyamaz, okuyamayan konuşamaz. Genç kuşaklara Türkçeyi aktarmamız gerekiyor. Türkçe konuşan, okuyan ve yazan bir kuşak olmalı. Bu nedenle Türk gazetelerinin buradaki varlığı önemli.” diye konuştu.