Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Sayın'ın  24 Temmuz Basın Bayramı Mesajı

24 Temmuz Türk Basını için bir dönüm noktasıdır. 24 Temmuz 1908 tarihinden önce yayın yapan gazeteler anti demokratik bir uygulamaya maruz kalarak, sansür memurları tarafından kontrol edilmeyen hiçbir gazete baskıya girememiştir. Bu tarihten sonra 2. Meşrutiyet'in ilanı ile yürürlüğe giren anayasa sayesinde gazeteler sansür memurları tarafından incelenmeden baskılarını yapabilmiş ve tam anlamıyla olmasa da özgürlüğüne kavuşmuştur.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de 1946 yılında kurulduğunda gazeteciler için bir gün belirleme çalışmaları başlatmış ve Fatih Rıfkı Atay'ın Akşam gazetesinde ortaya attığı 24 Temmuz tarihini sansürün kaldırılışının yıldönümü olarak Basın Bayramı ilan etmiştir. 

 “Demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan “basın”, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan önemli unsurlardandır.

Hızla gelişen kitle iletişim araçları yanında, hızlı değişim sürecindeki “Enformatik Toplum” gerçeği ile değerlendirildiğinde, etkinliği her geçen gün artan basın kuruluşları, haberleşme özgürlüğünün kullanılmasında önemli rol oynamaktadır.

Şüphesiz, çağdaş bir toplum için; basının güvenilirliği ve tarafsızlığı büyük önem arz etmektedir.

Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları yerine getirildiği bu süreçte;

Farklı görüşlerin seslendirilmesine imkân sağlamak, sorunlar hakkında özgür tartışma ortamı oluşturmak, yanlışlıkları dile getirmek, toplumsal bilinci güçlendirmek, kamu yararını gözetmek gibi toplumsal açıdan çok önemli bir işlevi yerine getirirken, yorulan, yıpranan, gözden uzak emek veren insanların en yoğun çalıştığı bir alandır “Basın”.
Bu görevini yerine getirirken hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan İl, ilçe ve ulusal düzeyde faaliyetlerde bulunan yerel gazete, radyo ve televizyonlarımız ile yaygın gazete ve ajansların temsilciliğini yapan tüm değerli gazeteci dostlarımın “24 Temmuz Basın Bayramını en içten duygularla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”