Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Onikişubat Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerin, bazı basın kuruluşlarına çok yüksek meblağda ödemeler yaptığı iddiaları cevapsız bırakılıyor. Peki Belediyeler verdikleri parayı açıklamaktan neden kaçınıyor? Gerçekten de açıklanırsa Türkiye sallanır mı?

2019 yılında Kahramanmaraş'ta en çok tartışılan konulardan biri Belediyeler - Basın ilişkisiydi. Belediyelerin önce önemli gün ve gecelerde verdiği ilanları kesmesi, ardından basının A, B, ve C kategorilerine ayrılması uzun süre tartışıldı.

KAPALI SİTELER LİSTEYE ALINDI

Kahramanmaraş'ta 4 Cemiyet, tamamen kapalı ya da hiç güncellenmeyen siteleri listeye aldı. Listeyi yaparken hiç bir kriter gözetmedi. Üstüne listeye alınan gazetecilere basın tarihine kara bir leke olarak geçen "Belediyelerin tüm etkinliklerine mazeretsiz olarak katılacaksınız" talimatı verildi.

HAYRETTİN GÜNGÖR'DEN SONRA 90 BİN LİRA ZARAR ETTİM

Gazeteci Neşe Yıldızhan, bir gazetecinin “Hayrettin Güngör geldikten sonra 90 bin lira zarar ettiğini” söylediğini yazmıdı ve yazısının devamında “Büyükşehir Belediyesi hangi basın kuruluşuna, hangi hizmet karşılığında kaç lira ödeme yapıldığını açıklasın” çağrısında bulundu.

BU FATURAYI BAİLBAORDLARDA İFŞA EDERİM

Bu arada gazeteciler arasında akıllara durgunluk veren bir iddia dolaşır. İddiaya göre bir gazeteci belediyeye 35 bin liralık fatura kesmiştir. Belediye faturayı ödemez. Parayı istemek için giden gazeteciye Başkan şöyle der:

“Bu faturayı tüm billboardlarda yayınlar sizi ifşa ederim”

ÖDENEN PARA DÜŞÜNÜLENDEN KAT BE KAT FAZLA MI?

Tüm bunlardan sonra Haber46 olarak, Belediyelerin Haber46 dahil tüm basına verdiği parayı açıklamasını istedik. Belediyeler 2014 Seçimlerinden sonra 5 yılda basına ne kadar para ödedi sorusunu yönelttik ve cevap bekledik. Belediyelerin inatla ve ısrarla basına verdiği parayı açıklamaktan kaçınması, akıllarda soru işaretlerine neden oldu. Ödenen paraların Kahramanmaraş'ı sallayacak kadar büyük olduğu, bu rakamın açıklanmasının mümkün olmadığı iddia ediliyor. Basına haksız ödenen paralarla şehre yeni köprülü kavşaklar yapılabileceğini iddia edenler bile var.

Belediyelerin basına verdiği parayı açıklayamamasının bir diğer nedeni olarak da, hiç bir kriter gözetmeden ödeme yapılması görülüyor. Hiç ziyaretçisi olmayan, güncellenmeye haber sitelerine bile çok büyük miktarda ödemeler yapıldığı konuşuluyor.

AÇIKLANIRSA TÜRKİYE'DE GÜNDEM OLUR?

İddialara göre Kahramanmaraş'ta seçilen bazı gazetecilere ödenen para açıklanırsa Türkiye'de gündem olur. Türkiye'de hiç bir ilde olmayan kadar büyük ödemeler yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Ödenen paralar sır gibi saklanıyor. 

CEMİYET BAŞKANLARI NEDEN SUSUYOR?

Ortada tüm Kahramanmaraş medyasını töhmet altında bırakan korkunç iddialar dolaşırken Gazeteci Cemiyetlerinin susmayı tercih etmesi manidar olarak yorumlanıyor. Kahramanmaraş'ta namusuyla, onuruyla, alın teriyle para kazanan basın kuruluşları ve gazeteciler de suçlu gibi görünmektedir. Cemiyet Başkanları üyelerini bu suçlamalardan kurtarmalı ve Belediyelerin basına verdiği tüm parayı açıklamasını sağlamalıdır.

BELEDİYELER HALKA HESAP VERMELİDİR?

Kahramanmaraş halkının oylarıyla seçilen Belediye Başkanları son 5 yılda basına verdikleri parayı tek tek, kalem kalem, hangi hizmetin karşılığında verildiğini açıklamalıdır. 

Konuşulan rakam binler, onbinler değil, milyonlarca liradır. Zaman geçtikçe vatandaşın şüpheleri de artmaktadır. 

Gerçekten dehşete düşürecek büyüklükte ödemeler mi yaptınız?

Gerçekten ödeme yaparken hiç bir kriter gözetmediniz mi?

Gerçekten yayınlanmayan ilanlar için ödeme yaptınız mı?

Gerçekten yayınlanmayan haberler için ödeme yaptınız mı?

Gerçekten kapalı sitelere, güncellenmeyen sitelere ödeme yaptınız mı?

Verdiğiniz paranın hesabını nasıl yaptınız? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını dağıtırken hesabı doğru yaptınız mı? 

Ödediğiniz paraları hangi faydanın karşılığında yaptınız? Karşılığında nasıl bir fayda sağladınız?

Ödediğiniz paraların karşılığında Kahramanmaraş neler kazandı? Ödediğiniz paranın karşılığında hangi hizmetleri aldınız? O hizmetler Kahramanmaraş'a neler kazandırdı?

Ödediğiniz paraların karşılığında aldığınız hizmetleri nasıl ölçtünüz?

Vatandaş adına sorduğumuz bu soruların cevaplarını vermek zorundasınız. Bu kadar iddianın ortada dolaştığı yerde suskun kalamazsınız. 

2020 yılına tertemiz, tüm şaibelerden uzak girmek için;

Bu soruları tüm açıklığıyla cevaplamak zorundasınız. Bu soruları hemen yarın cevaplayacağınıza inanıyoruz.

Kahramanmaraş halkı bu dürüstlüğü ve şeffaflığı hak ediyor.