CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mersin ve yöresindeki narenci üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak, "Narenciye teşvik primi en az 100 dolar olmalıdır" dedi.
Geçtiğimiz haftalarda Mersin’de narenciye üreticileri ve Mersin Ziraat Odası yöneticileriyle görüşen Çamak, narenciye üreticisinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Çamak önergesinde, ülkemiz açısında önemli bir ekonomik girdi olan tarımsal üretimin, hem piyasa koşulları nedeniyle hem de uluslararası krizler sonucu büyük sorunlar yaşadığını kaydetti. Çamak, “Mersinli üreticilerimiz ve ihracatçılarımız özellikle piyasadaki durgunluktan ve daralan pazardan yakınıyorlar. Bu yıl yüksek ölçekte bir üretim ve hasat beklenmesine rağmen üreticimiz geçen yılın da ağırlığıyla oldukça kaygılı. Narenciye üreticisi emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bölgedeki üreticilerimiz sezon başlamadan önce destek oranlarının akılcı ve koruyucu bir biçimde planlanmasını, primlerinin en geç ağustos ayı başında ve ton başına 100 dolar seviyesinin altında olmayacak şekilde açıklanması beklenmektedirler. Destekler, hem üreticiye hem de ihracatçıya yönelik yapılmalı ki, üretici ve ihracatçılarımız yeni pazarlar bulabilsinler” diye konuştu.