Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya milletvekili adayı Güray Parlak, son 5 yıl içinde Türkiye’de açılan AVM sayısının yüzde 47 arttığını söyledi. Esnaf ve sanatkarın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Parlak, 7 Haziran'da MHP'nin tek başına iktidara gelmesiyle esnafın rahat bir nefes alacağını kaydetti.

Antalya'nın Alanya, Serik, Gazipaşa ve Manavgat ilçelerinde seçim çalışması yapan MHP milletvekili adayı Güray Parlak, MHP iktidarında bugüne kadar taslağı defalarca değiştirilen, Perakende Ticaret Yasası adı ile çıkarılan ve umutla beklenmesine rağmen AVM’lerle ilgili mevcut düzeni değiştirmeye yönelik adımlar içermeyen yasayla ilgili düzenlemeler yapılacağını söyledi. Parlak, "Beş yıl içinde Türkiye’de açılan AVM sayısı yüzde 47 arttı. Esnaf ve sanatkârımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Esnaf ve sanatkarımız çok zor durumda." dedi.

İktidara geldiklerinde esnaf ve sanatkârı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları için asgari işyeri büyüklüğü standardı getirileceğinin altını çizen Parlak, "Bu standarda uymayan mevcut şubelerin bir program dahilinde yerleşim yeri dışına taşınması sağlanacak ve küçük esnaf aleyhine gelişen haksız rekabetin önüne geçilecektir. Bu çerçevede AVM Yasası olarak anılan yasa tümüyle yenilenecektir." ifadesini kullandı.

Yeni işyeri açan ve istihdam sağlayan esnaf ve sanatkâra o işyerindeki faaliyetleri ile ilgili olarak beş yıl süreyle gelir vergisi muafiyeti getirileceğini ifade eden Parlak, sözlerini şu sözlerle tamamladı: "Esnaf ve sanatkârların gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulaması başlatılacaktır. Emeklilik döneminde faaliyetine devam edenlerden yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi de tümüyle kaldırılacaktır. Yeni işyeri açan esnaf ve sanatkârın kendi adlarına ödedikleri sigorta primlerinin yarısı beş yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır. Esnaf ve sanatkârı, borç ve yüksek faiz sarmalının neden olduğu yoksulluk tuzağından kurtarmak amacıyla 'Finansal Borçların Yeniden Yapılandırılması İçin Borç Sarmalından Çıkış Projesi' uygulamaya konulacaktır. Esnaf ve sanatkârın birikmiş borçlarında önemli ölçüde azalma sağlanacak, tekrar borç tuzağına düşmesinin önüne geçilecektir."