Moldova Cumhuriyeti yerel seçim mücadelesi, AB taraftarları ve Rus yanlıları arasında adeta parlamento seçimleri havasında geçiyor. Tarafların bugün sandıkta var olma mücadelesi vereceği ikinci turu yapılan seçimlerde en çok oy alan aday galip sayılacak.

Yerel seçimlerde oy verme işlemi sabah saat 07.00'de başladı. Ülke genelinde 458 yerleşim birimi yeni belediye başkanını seçmek için tekrar sandık başına gitti.

Başkent Kişinev’de mücadele Zinaida Greceani ve Dorin Chirtoacă arasında geçecek. Avrupa Birliği yanlısı, 10 yıllık başkan, Liberal Parti temsilcisi Chirtoacă 28 Haziran'da kendileri için AB yolunda ilerleme adına dönüm noktası olacağı 'Hedefimiz herkesin beklediği Avrupa başkenti olabilmektir' vaadini ederek galip çıkmayı umuyor.

Daha önceki dönemlerde Ekonomi Bakanlığı ve Başbakanlık yardımcılığı yapmış olan Rus taraftarı, Sosyalist Parti temsilcisi Greceani’nin büyük tecrübesi ile Chirtoaca icraatlarından memnun olmayanlar tarafından mükemmel bir aday olarak nitelendiriliyor. Greceani seçimi, 'Herkesin doğru seçim yapacağına inanıyorum' ifadeleri ile yorumladı.

Yerel seçimleri 138 yabancı, 2500 yerli gözlemci izlerken saat 21.00’e kadar sürecek oy kullanma işlemleri sırasında 5 bin polis görev yapacak.