Muş’un Malazgirt ilçesinde etkili olan dolu yağışı 5 bin dönümlük alandaki buğday ve arpaya zarar verdi.
Malazgirt ilçesinde etkili olan sağanak yağmur ve dolu tarlalara zarar verdi. İlçeye 12 kilometre uzaklıkta bulunan Tatlıca köyünden yaklaşık 100 çiftçinin 5 bin dönümlük arpa, buğday ve bostanının yüzde 80’i hasar görerek biçilmez hale geldi. Ekili tarlaların büyük hasar görmesi sonucu çiftçiler çaresiz kaldı.
“Tek Temennimiz Çiftçilerimize Yardım Gelmesidir”
Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, çiftçinin tek gelir kaynağının hasar gören bu tarlalar olduğunu söyleyerek, “Yaklaşık 100-150 çiftçimiz bu doğal afetten zarar gördü. Zaten 6 ay kar altındayız. Çiftçilerimiz bu ektiklerini bekliyorlardı. İnşallah bir destek olacak. Kaymakamlığımıza da söyledik. İlçe Kaymakamız Sayın Soner Kırlı’nın talimatıyla hasar tespit çalışmaları başlatıldı. İlçe kaymakamlılığımız tarafından görevlendirilecek hasar tespit komisyonuyla dolu yağışından etkilenen çiftçilerimizin mağduriyetleri yasal çerçeveler doğrultusunda giderilmeye çalışılacaktır. İnşallah mağduriyetler giderilecek. Sadece sap kalmış durumda bu tarlalarda. Tarlalarda yaptığımız hasar tespit çalışmalarını Kaymakamımız Sayın Soner Kırlı’ya iletilecektir. Gerek kaymakamlık yetkilileri gerekse oda başkanlığımız hep birlikte bu afet olayına el atıp, çiftçimize yardımcı olmak için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Burada zarar gören çiftçilerimizden kimi borçlanıp gübre alıp masraf edip emeğini bu tarlalara yatırdı, kimi tarlaları kiraladı. Tek temennimiz yaşanan afet olayından dolayı çiftçilerimize yardım gelmesidir” dedi.
“Tarlalar Biçilemez Durumda”
Tatlıca Köyü Muhtarı Cesim İntak ise, 5-6 bin dönümlük arazinin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Kimileri tarlayı sezonluk kiralayıp emeğini buraya yatırmıştır. Hem masraf etmiş gübre almış. Hepsi kökten gitmiş. Biçilemez durumdadır. Kiralayanlar hep borçlu kalmış. Çiftçilerin borçlarının ertelenmesini ve desteklenmesini bekliyoruz. Çiftçilerimiz zararların karşılanmasını, devletin yardım etmesini istiyorlar. Zaten bellidir. Her şey ortada. Tek dileğimiz yardım yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.