Tarım arazilerinin ve sulak alanların hızla betonlaşmasıyla doğal hayatın da yok olmakta olduğu Türkiye'de çevre duyarsızlığı da o nisbette artıyor. Dünya üzerinde nesli tükenen ve Muş Ovası'nda 300 tane olduğu düşünülen toy kuşlarının üçünü bilinçsiz avcılar vurdu. İhbar üzerine arazide ele geçirilen iki avcıyla ilgili gerekli işlem başlatıldı.

Dünya üzerinde 3 bin tane olduğu düşünülen toy kuşları Türkiye'de sadece Muş Ovası'nda yaşıyor. Ovadaki nüfusu 300 olduğu düşünülen toy kuşları bilinçsiz avcılar tarafından avlanıyor. Muş Ovası'nda iki avcının bilinçsizce avladığı 3 toy kuşu ölüsüne Doğa Koruma Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü el koydu. İhbar üzerine araziye giden müdürlük yetkilileri toy kuşlarını vuran kişilere suçüstü yaptı. İki avcı konusunda idari ve maddi suç duyurusunda bulunan Müdürlük toy kuşlarını da basına gösterdi.

Doğa Koruma Milli Parklar Muş Şube Müdürü Haydar Taşdemir, "Nesli tükenmekte olan toy kuşları için avlanma yasağı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler bu kuşları öldürmektedir. Bu kuşlar uçabilen en büyük kuşlar arasında yer almaktadır. Kuşların ağırlığı yaklaşık 18 kilogramı, kanat açıklığı 260 santimi bulmaktadır. Yani bu kuşlar uçtuğunda devasa gövdeleri ortaya çıkmaktadır. İlimizde toy kuşlarının avlanması gelenek olarak günah sayıldığından, avlanması yapılmamaktadır. Fakat dışarıdan gelen avcılar kuşu avlamaktadır. Bizler konuyla ilgili olarak Kara Avcılık Kanununun gerektirdiği maddi idari tüm işlemleri yapıyoruz. Fakat bu konuda avcıların yani vatandaşımızın daha duyarlı olması gerekli." dedi.