Avrupa Birliği (AB) Eski Bakanı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, basına yönelik sansüre özellikle muhalif kanalların uydudan indirme girişimine sert tepki gösterdi. Konca, "Hele hele siyasal iktidar tarafından basına yönelik bu operasyonlar çekiliyorsa, hukuk dışı, gayri meşru, yasa dışı bu operasyonlar çekiliyorsa biz buna şiddetle karşıyız. Bu aynı zamanda siyasal iktidarın ve yukarıdakinin ecelinin, siyasal ecelinin geldiğinin işaretidir. Bunu ya kendisi yapmış ya da danışmanı vasıtasıyla yapmış bu gerçeği değiştirmez. Yaptıklarının açığa çıkmaması için beton altına gömseler dahi hiç kimsenin kuşkusu olmasın açığa çıkacak. Basına yönelik baskıların beş para etmediğini herkes yakında anlayacak." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın, 2 Şubat 2015 günü yayımlanan 'Cumhurbaşkanı Özel Yayını' öncesinde Türksat'tan yedi kanalın çıkarılmasına ilişkin kamera yansıyan sözleri tartışma konusu oldu.

BAKAN İKEN AKREDİTASYONU KALDIRMIŞTIM

Bakan olduğu dönemde bazı basın kuruluşlarına uygulanan akreditasyonu kaldırdığını hatırlatan AB eski Bakanı Ali Haydar Konca, sözlerini şöyle sürdürdü. "Ben AB Bakanı iken akreditasyonu kaldıran bakan idim. Ben hem şahıs olarak, insan hakları mücadelesinden gelen biri olarak hem de Halkların Demokratik Partisi olarak ana haklar, temel haklar, özgürlükler konusunda yaklaşımı bağlamında, kesinlikle ve kesinlikle basına yönelik baskıya, sansüre ve basının kendisine yönelik sansürüne şiddetle karşıyız. Hele hele siyasal iktidar tarafından basına yönelik bu operasyonlar çekiliyorsa, hukuk dışı, gayri meşru, yasa dışı bu operasyonlar çekiliyorsa biz buna şiddetle karşıyız. Bu aynı zamanda siyasal iktidarın ve yukarıdakinin ecelinin geldiğinin, siyasal ecelinin geldiğinin işaretidir. Baskılar hiç kimseyi yıldırmaz. Hem filen uygulanan hukuk dışı uygulamalar, hem fiziki anlamda basın mensuplarına yönelik darp ve tehditler ve özellikle Digiturk ve şuradan, buradan dışlanması bunlar sizi korkutmasın. 1 Kasım'dan sonra bunların hepsinin hesabı görülecek."

Erdoğan'ın Başdanışmanı Varank'a da tepki gösteren Konca, "Onu ya kendisi yapmış ya da danışmanı vasıtasıyla yapmış. Bu değiştirmez. Ama kim ki hangi iktidar baskıya yönelir, hele hangi iktidar ki basını hedef alır; o iktidar kendi kuyusunu kazıyordur. Onların yaptıklarının açığa çıkmaması için ille de beton altına gömseler de açığa çıkmasından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Açığa çıkmaması için basına yönelik baskıların beş para etmediğini herkes yakında görecektir." ifadelerini kullandı.