TBMM’deki en büyük meslek grubunu hukukçular oluşturuyor. AK Parti ve CHP’de hukukçu vekil ağırlığına karşın MHP’de öğretim üyeliğinden Meclis’e gelenler çoğunlukta. Öte yandan AK Parti grubunda iş adamı milletvekili sayısı ilahiyat kökenli milletvekili sayısının beş katı, Meclis’teki beş diplomat asıllı vekilden dördü de CHP sıralarında görev yapıyor.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) olarak 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak Genel Seçimlere yaklaşık üç ay kala 24. Dönem TBMM üyelerin mesleklerini inceledik. TBMM’nin resmi internet sitesi verilerine göre Meclis’in en büyük meslek grubunu çoğunluğu avukat olmak üzere hukukçular oluşturuyor. Hâlihazırda Meclis çatısı altında görev yapan 24. Dönem TBMM üye sayısı 535. Yüzde 92’si avukat olmak üzere Meclis’te 104 milletvekili hukukçu geçmişe sahip. Meclis’teki en büyük ikinci meslek grubunu iş adamı/kadını ve sanayiciler (76) oluşturuyor. Üçüncü sırada ise 58 vekille öğretim üyeleri geliyor.

AK PARTİ’DE EN KALABALIK MESLEK GRUBU HUKUKÇULARDAN OLUŞUYOR

Partilere göre vekillerin meslek dağılımına baktığımızda 312 üyesi bulunan AK Parti’de 62’si avukat olmak üzere 65 hukukçu vekil bulunuyor. AK Parti’de en rağbet gören meslek avukatlık olurken özellikle genç yaştaki AK Partili vekillerin meslek hanesinde ‘avukat’ yazması dikkat çekiyor. Hukukçuların ardından AK Parti’deki en gözde ikinci meslek iş adamı/kadını ve sanayiciler. AK Parti’de 46 iş adamı vekil bulunurken, 312 vekilden sadece 8’i ilahiyatçı geçmişe sahip. AK Parti’de iş adamı milletvekili sayısı ilahiyatçı vekil sayısının 5 katı. İktidar partisinde 20’si tıp doktoru, 4’ü veteriner hekim, 8’i eczacı olmak üzere toplam 32 sağlık sektöründen gelen vekil bulunuyor. 32 öğretim üye asıllı vekilin olduğu AK Parti’de şehir planlayıcısı, arkeolog ve sosyolog gibi muhalefet partilerinde bulunmayan vekiller var. İktidar partili 5 vekil ise gazeteci-yazar olarak kayıtlara geçmiş.

BEŞ DİPLOMAT ASILLI MİLLETVEKİLİNDEN DÖRDÜ CHP’DE

125 vekili bulunan anamuhalefet partisi CHP’de ise 24’ü avukat olmak üzere 28 hukukçu bulunuyor. Hukukçular, AK Parti’de de olduğu gibi CHP’de de en büyük meslek grubunu oluşturuyor. Meclis’e seçilen CHP’li vekillerden 13’ü öğretim üyeliğinden gelirken, 20 vekil iş dünyasından ve dört vekil ise medya sektöründen geliyor. Meclis’teki beş diplomat asıllı vekilden 4’ü CHP’de 1’i AK Parti sıralarında görev yaptı.

MHP’DE EN GÖZDE MESLEK; ÖĞRETİM ÜYELİĞİ

TBMM’de grubu bulunan bir diğer parti MHP’de ise hukukçuların yerini yüksek öğretim üyeleri alıyor. 52 sandalyeye sahip MHP’de Genel Başkan Bahçeli dahil 13 vekil öğretim üyeliğinden Meclis’e seçilirken, MHP’li hukukçu vekil sayısı 3. Buna karşın 10 vekil iş adamı ya da sanayici. General düzeyinde askeri kökenli vekillerden birisi MHP’de diğeri ise AK Parti sıralarında görev yapıyor.

HDP’Lİ DÖRT VEKİLİN MESLEK HANESİ BOŞ BIRAKILMIŞ

Meclis çatısı altında görev yapan 24. Dönem milletvekillerin oluşturduğu son siyasi grup ise HDP’ye ait. 28 üyesi bulunan HDP grubunda en revaçta meslek 8 vekille avukatlık. HDP’de 5 vekil, Meclis’e seçilmeden önce orta okul ya da lise öğretmeni iken dört vekil ‘lise mezunu’ olarak kayıtlara geçmiş ve haklarında herhangi bir meslek bildiri yapılmamış. HDP’de ayrıca iki gazeteci yazar var ve bir senarist-film yönetmeni olan milletvekili var.