CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı’na verdiği şikayet dilekçesiyle, AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerine yönelik hazırlattırdığı ‘Haydi Bismillah’ adlı seçim şarkısının “halkın dini, manevi duygularını istismar etmeye yönelik olduğu” gerekçesiyle yasaklanmasını talep etti.

Tanal, sunduğu dilekçede ‘Bismillah’ kelimesinin anlamını Ankara Müftülüğü adresli web sitesinde (EK-1): “Allah’ın adıyla” anlamındaki “Bismillâh” kelimesini, aslında biz “Bismillâhirrahmanirrahim”, yani “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” ifadesinin kısaltılmış şekli olarak kullanırız. Bir müslümanın, faydalı, güzel ve meşru yaptığı her işin başında besmele çekmesi, yani “Bismillâh” demesi, yüzyıllardır geleneğimizde yer alan çok güzel âdetlerimizden biridir. Bu âdet de kaynağını, Peygamber Efendimiz (as)'in devamlı yaptığı ve asla aksatmadığı bir uygulamadan almaktadır." şeklinde açıklandığını belirtti.

İzah olunduğu üzere tamamen dini, manevi duygu ve değerleri içerir nitelikli bu şarkının seçim şarkılarında dikkate alınması gereken usul ve esaslara aykırı oludğunu belirten CHP’li Tanal, “Yüksek Kurulunuz tarafından iş bu konu ile ilgili yayımlanan genelgeler ve 19/04/2015 tarih ve 705 sayılı kararı başta olmak üzere diğer emsal kararlar çerçevesinde dini hissiyatların ve dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun reklam ve ilan yapılamayacağı usul ve esasları benimsenmiştir. Açıklanan nedenlerle itiraz konusu seçim şarkısının internet ortamı da dahil olmak üzere tüm yayın kuruluşları tarafından yayımlanmasının yasaklanmasına karar verilmesi gerekmektedir.” şeklinde düşüncelerini aktardı.

AK Parti'nin hazırlattığı 'Haydi Bismillah' adlı seçim şarkısının sözleri şöyle;

"Aşk ile çıktık yola
Yenilendik tazelendik
Sevdalıyız bu vatana
Haydi Bismillah

Söylenecek sözümüz var
Yürünecek yolumuz var
Hep beraber yürüyelim
Haydi Bismillah

Her bir karış toprağında
Baştanbaşa izimiz var
Umudumuz yarınlara
Haydi Bismillah."