CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, AK Parti hükümetinin iktidarı vermemek için bir çılgınlık içinde olduğunu ileri sürdü. Hükümeti, gecekondusunu yıktırmamak için çocuğunun kalbine bıçak dayayan babaya benzeterek, “AKP adeta böyle vahşi bir duruşla, ‘Bu iktidarı vermem, yoksa bu ülke çok kötüye gider’i oynamaya çalışıyor.” dedi.

Milletvekilleri Balbay, Kamil Okyay Sındır, Zeynep Altıok, Ali Yiğit ve Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda gündeme ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Balbay, terörle mücadele ve koalisyon ihtimalleri konularını değerlendirdi. AK Parti hükümetinin, deyim yerindeyse bir çılgınlık içinde olduğunu ifade eden Mustafa Balbay, “İktidarı vermemek için her şeyi yapmaya hazırlar ama o süreç bitmiştir. Geri dönülemez bir süreç olmuştur. Sayın Erdoğan şunu demeye hazırlanıyor, erken seçime gidilecek, CHP çözümsüzlüğü isteyen parti ilan edilecek ve Erdoğan meydanlara çıkacak, ‘Ey Türkiye, ben demedim mi? Parlamenter sistem bitmiştir. Parlamenter sistem çözüm üretemez. Bu parlamento hükümet kuramaz, kursa kursa bağdaş kurar.’ diyecek ama biz Erdoğan’a bunu dedirmeyeceğiz. Erdoğan’ın bu hevesini kursağında bırakacağız. Başka seçenekler var. Bizi AKP’ye mahkum etmek istiyorlar ancak başka hükümet seçenekleri var. Biraz zemin değiştiğinde göreceksiniz, onlar da konuşulabilir olacaktır ama onu engellemeye çalışıyorlar. Biz de bunu açığa çıkarmaya çalışıyoruz. İzmir’de gazetecilik yaptığım yıllarda, kimi gecekondu semtlerinde kaçak yapılar yıkılırken kaçak binasını yıktırmak istemeyen kişi, çocuğunu alıp kalbine bıçak dayardı. AKP adeta böyle vahşi bir duruşla, ‘Bu iktidarı vermem, yoksa bu ülke çok kötüye gider’i oynamaya çalışıyor. Biz de bunu hem açığa çıkaracağız hem de her türlü seçeneğe, her türlü olasılığa hazır bir şekilde parlamentoya gidiyoruz.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Sınırımızda IŞİD’i görmek istemiyoruz.” sözlerini hatırlatan Balbay, “IŞİD sınırımızda değil ki. Senin 34 ilde yaptığın operasyonun adı ne? IŞİD ve terör operasyonu. Bugün bir gazetenin başlığı şuydu: 'IŞİD’in kalbine operasyon'. Neresiymiş? Ankara Hacıbektaş. Ankara Hacıbektaş, Başbakanlık'a kuş uçuşu birkaç kilometre mesafede. Başbakanlık'a oradan siz 10 dakikada gidebilirsiniz.” dedi. Hükümetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere terörle mücadeleyi, iktidarını uzatmak için siyasi bir kazanıma dönüştürmek istediğini iddia eden ve buna "hayır" dediklerini belirten Balbay, “Toplumun huzuru için terörle mücadele yapılmalı ama AKP’nin yaptığı, gerçek anlamda bir terörle mücadele değildir. Bu mücadelenin içine muhalefetle mücadeleyi, hattâ toplumun kendisine oy veren kesimleriyle mücadeleyi de katmıştır. Gelinen noktada AKP, 7 Haziran seçimlerini tanımama kararı almıştır. AKP, milli iradeyi yok saymaktadır.” dedi.

'26 KİŞİLİK BAKANLAR KURULU’NUN 12’Sİ VEKİL DEĞİL'

26 kişilik Bakanlar Kurulu’nda 12 bakanın milletvekili olmadığını hatırlatan Mustafa Balbay, “Şu anda Enerji Bakanı milletvekili değil, Başbakan yardımcıları milletvekili değil. Bu, parlamento dışı bir hükümet haline gelmiştir. Parlamento dışı hükümetler, ara rejimlerde olur. Parlamento dışı hükümetler, siyasete müdahale edildiği ve vesayetin olduğu dönemlerde olur. Bugün böyle bir dönemin içinden geçmekteyiz. Parlamento yarın toplanacak. Öncelikle parlamentonun terör olaylarını araştırmak için araştırma komisyonu kurmasını isteyeceğiz ve terördeki bu artışın nedenlerini hükümetin açıklamasını isteyeceğiz.” dedi.

'AKP’NİN PLANI'

AK Parti’nin erken seçime gitmek üzere bir plan hazırladığını öne süren Balbay, “HDP’yi barajın altına itecek bir toplumsal gerginlik yaratmak, CHP’yi çözüm üretmeyen gibi bir pozisyona itmek, MHP’yi de birebir her şeyiyle kendi yamacında tutacağı bir zemine çekip seçimlerde tek başına gelmeyi hedefliyorlar. Böyle bir plan var. Bu, halka karşı suçtur. Burada Erdoğan, Anadolu diliyle ‘kısmetten çıkmıştır’. Dönmeyecektir. Başkanlık sistemi hayali bitmiştir ama onun çılgınlığıyla her şeyi yapmakta. Biz de gerçekten çok ince bir çizgi, böyle yanlış anlaşılmaya meydan vermeyecek bir konuma düşmemekle hiçbir şekilde teslim olmamayı birleştiriyoruz CHP olarak.” dedi.

Milletvekili Sındır da terörün toplumu korkutma, toplumu sindirme amacı taşıdığını belirterek, “Bugün Türkiye’de yaşanan terör olaylarının kime yarar, hangi siyasal yapıya fayda getirdiğini hepimiz görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin, tarihinde en büyük zafiyeti yaşadığı bir süreç içindeyiz. Bir hükümet yok. Milletvekili olmayan bakanlar, Başbakan yardımcılarından oluşan bir yönetim zafiyeti söz konusu. Türkiye yine cumhuriyet tarihinde sınır komşularıyla en ciddi sorun ve sıkıntıların içerisinde. Kendi içinde terör olaylarıyla gittikçe daha da boğuşmaya başladı ama öbür taraftan ülkenin ekonomik sorunları, yoksullukla, işsizlikle ilgili sorunları, sektörel sorunları, eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili, tarımla ilgili sorunlarını artık unutur olduk, konuşmaz olduk. Toplumsal algıyı sağlıklı bir şekilde yaratabilmek yerine, terör üzerinden bir algı yönetimi söz konusu. Seçimde bunu gördük. Halkın sandıkta, ‘Ben böyle bir sonuç istiyorum ve sizden koalisyon istiyorum, tek parti iktidarı istemiyorum.’ dediği bir sonuç. Şimdi o günden bugüne iki ay oldu. Erken seçim olacak olursa üç dört ay, yani bir altı aylık süreç içinde ne olabilir ki? Siyasi partilerin hangisinin politikalarında bir değişiklik olabilir ki seçim sonuçları farklı bir noktaya gelsin? O nedenle algı yönetimi bu noktada çok önemli bir olgu diye düşünüyorum. Halk bizden erken seçim değil, hükümet bekliyor. Ekonomik sorunlarına, yoksuzlukla, işsizlikle, sektörel bütün sorunlara, iş dünyası da, toplum da, emekçi de, işçi de, esnaf da, işsiz de bizden yaşama dair sıkıntılarına çözüm bekliyor. Bize düşen, Meclis'e düşen, mutlaka bu Meclis'ten öyle veya böyle, onunla veya bununla bir koalisyonu oluşturmak.” dedi.

Milletvekili Yiğit de şunları söyledi: “Günlerdir, aylardır IŞİD 'geliyorum' dedi. Tüm dünya ayağı kalktı ama AKP görmemezlikten geldi. Birkaç ilde, birkaç kişilerken bugün on binlerce insanı buldu. Her an her yerde IŞİD’li çıkar, bu ülkede terör yaratır. Çözüm süreci dediler, kapalı kapılar ardında konuştular. Kim ne söyledi, Dolmabahçe'lerde ne konuşuldu kimse bilmedi. 7 Haziran’da iktidardan düştükleri gün her şey akıllarına yeni geldi. Bunlar yıllarca kandan, terörden ve gözyaşından beslenmeye çalıştılar. Bugün de beslenmek istedikleri kandır, gözyaşıdır. Ne oldu da bir hafta içinde aniden terör böyle patladı? Onlarca şehit verdik, 32 gencimizi orada IŞİD’e teslim ettik. Bunlar içler acısı. Bunlar 7 Haziran’da alamadıklarını, terörle ve gözyaşıyla almaya çalışıyorlar. Bunlar şu an bana göre MHP’nin oylarına göz dikiyorlar. Güneydoğu’da korku salarak HDP’nin oylarına göz diktiler. CHP’den alacakları bir tek oy bile yok.”