HDP Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encu, Faysay Sarıyıldız, Leyla Birlik ile Aycan İrmez, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Uludere'de dün ve bugün olaylar yaşandığını dile getiren Encu, daha önce 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili hukuki süreci de anlattı.

Uludere'deki olayda birçok akrabasını kaybeden Ferhat Encu, HDP'den Şırnak Milletvekili oldu. TBMM'de açıklamada bulunan Encu, Uludere'de 34 köylünün savaş uçakları tarafından öldürülmesi olayının 8 ay önce bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını ifade ederek, Yüksek Mahkeme'den 8 aydır karar beklediklerini kaydetti. Sınıra sevkiyata tepki amaçlı olarak dün de vatandaşların eylem yaptığını belirten Encu, 5 saat boyunca Roboski'de çatışma yaşandığını söyledi. 1 kişinin yaralandığını anlatan Encu, yaralıyı taşıyan aracın kaza yaptığını ve 6 kişinin yaralandığını ifade etti.

Hak, hukuk, adalet mücadelesini kabul etmeyenlerin bu tür yaklaşımlar içinde olduğunu dile getiren Encu, hukuksuzlukları ortaya koymalarına karşın bir önlem alınmadığını kaydetti. Roboski'de yaşanan olaylara ilişkin fotoğraflar gösteren Encu, Uludere'de can güvenliği olmadığını savundu. Çeşitli çatışma videoları da gösteren Encu, "Roboski'de can güvenliği yoktur. Farklı politikalar izleniyor. Bu politikaların derhal son bulmaları gerekiyor. Yeni ölümlere yol açacağının bilinmesi gerekiyor. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz. Bu vahşeti gösteren askerler hakkında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz. AKP hükümetinin aklını başına alıp Roboski ile yüzleşmesi ve faillerinin cezalandırılması lazımdır. Tugay Komutan Abdullah Baysal, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığına atanarak olayların tırmanmasına neden oldu. Vali ile iletişim kuramıyoruz." diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysay Sarıyıldız ise kamu görevlilerinin tavırlarının iktidarın tavrından kaynaklandığını ileri sürdü. Sarıyıldız, bu politikalardan vazgeçilmesini istedi.