Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, 'AŞTİ'nin yerine proje hazırlandı' iddiası ile ilgili Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde "Bundan 30 yıl önce hizmete açılan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin başka bir alana taşınmasının gündeme gelmesiyle birlikte otogar alanı (AŞTİ) yerine 4,5 emsalle büyük bir konsept proje hazırlığının sürdürülmekte olduğu ifade edilmektedir." dedi.

Gök, bu bağlamda şu soruları yöneltti: "AŞTİ’nin taşınmasıyla birlikte, alana ilişkin 4,5 emsalle, 1 milyon 500 bin metrekare toplam inşaat alanı olan, konsept proje hazırlığı yapıldığı iddiası doğru mudur?

Bu hazırlıklar kapsamında yurt dışında bulunan 4 ofisten konsept tasarım istendiği, 6 hafta içerisinde gelecek olan master tasarımlara göre çalışmaların başlayacağı doğru mudur?

Ankara Büyükşehir Belediye meclisinde bu konu görüşülmüş müdür? Plan değişikliği konusunda alınmış meclis kararı var mıdır?

Büyükşehir Belediye meclisinden plan değişikliği kararı alınmaksızın emsal belirlenmiş olduğu iddiaları gerçekse, firma belirlenmesini, işi yürüteceklerin isimlendirilmiş olmasını ve konsept tasarımlar sipariş edilmesini doğru buluyor musunuz? Bulmuyorsanız yerleşik mevzuata ve etik kurallara aykırı bu girişimlerden vazgeçilmesi için ilgililere bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

Ankara Büyükşehir Belediyesi AŞTİ arazisini kimden, kaç yıllığına kiralamıştır? Ankara Büyükşehir Belediyesi kira bedelini ödemekte midir? Birikmiş kira bedeli ne kadardır? Kiranın tahsili doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı herhangi bir işlem yapmış mıdır? Yaptıysa ne sonuç alınmıştır?

Otogar alanının boşaltılması sonrasındaki süreçle ilgili olarak plan değişikliği yapmadan proje geliştirilmiş olması ve bu doğrultuda projeye uygun plan değişikliği girişimlerinde bulunulmasıyla ilgili olarak görevi kötüye kullananlar hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz? Plan değişikliği hazırlıklarını kim, hangi firma yürütmektedir?"