Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İran’ın P 5+1 devletleri ile uranyum zenginleştirme konusunda yaptığı anlaşmanın mimarlarından birisinin de Türkiye olduğunu belirterek, "İnşallah bunu inkar etmezler. Çeşitli vesilelerle söyleyerek Türkiye’ye teşekkür ederler." dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin iftar davetine katılmak için Trabzon’a gelen Arınç, belediyeye yaptığı ziyarette basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. İran’ın nükleer enerji ile ilgili yaptığı anlaşma ile ilgili sorulan soruya Arınç, "Türkiye her zaman İran’ın yanında, İran’ın barışçı amaçlarla uranyum üretmesine destek oldu. Bugün varılan anlaşma, Türkiye’nin tezlerinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu sadece İran veya ABD’nin lehine değil; bütün dünyanın lehine bir anlaşma oldu. Bunun mimarlarından birisi de Türkiye’dir. İnşallah bunu inkar etmezler. Çeşitli vesilelerle söyleyerek Türkiye’ye teşekkür ederler. Çünkü Türkiye bu konuda bedel ödemesine rağmen İran’ın haklı amaçlarla uranyum zenginleştirilmesinin yanında durmuştur. Bugün bu anlaşmayı hepimizin sevinçle karşılaması gerekir. Biz de komşumuz İran’ın böyle bir anlaşma yapmasını sevinerek karşılıyoruz. İran umarım ki Türkiye’nin kendisine yaptığı desteği karşılıksız bırakmaz." şeklinde konuştu.

'TERÖR SON 3 SENEDİR MİNİMİZE EDİLDİ, YÜZDE 1’LERE 2’LERE DÜŞTÜ'

Son günlerde meydana gelen terör olayları ile ilgili sorulan bir soru üzerine ise Başbakan Yardımcısı Arınç, "Karakol baskınları olmuyor, şehir merkezlerinde canlı bombalar başkalarının hayatına zarar vermiyor, adam kaçırmalar ve silahlı eylemler çok fazla ortalıkta görünmüyor. Fakat ne var ki terör örgütünün beyni olan ve silahlı eylemleri yönlendiren özellikle Kandil merkezindeki şiddet taraftarı ve örgüt yöneticisi olanlar Türkiye’de ve yurt dışında silah bırakmanın söz konusu olmayacağını buna örgütün karar vereceğini ifade etmeye başladılar." şeklinde cevap verdi.

‘Biz artık ateşkesi bitirdik, bundan sonra çözüm süreci yoktur’ şeklindeki açıklamaların karşılığının mutlaka verileceğine değinen Arınç, konu ile ilgili şunları söyledi: "Bizim terminoloji bakımından kabul etmediğimiz sözleri hiçbir zaman duymak da istemeyiz. Ateşkes dediğiniz şey, iki ülkenin birbirine silahlı harp ilan etmesi, savaş durumunda olmalarında söz konusu olabilir. Biz Türkiye hükümetiyiz; karşımızda böyle bir güç tanımıyoruz. Eğer silahsızlanma, çatışmasızlık sürecini kast ediyorlarsa olabilir ama bizimle terör örgütü arasında hiçbir zaman ateşkes olmamıştır. Ancak Kandil ve silahlı unsurlar, KCK da bunların içerisinde, Suriye’nin kuzeyindeki PYD de bunların içerisinde, bir sürü unsurları var. Biz sadece YPG olarak biliyorduk, YPJ’leri de varmış. Alfabede harf bırakmayacak kadar bunların ayrı çeteleri, grupları var. Biz bütün bunlarla mücadele etmesini biliriz. Çözüm sürecinde de biz teröristle mücadele ettik. 2012 öncesindeki gibi terör olayları yok. Son 3 senedir minimize edildi ve yüzde 1’lere 2’lere düştü. Böyle tehditlere pabuç bırakmayız."