CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, çözüm sürecinin AK Parti tarafından sona erdirilmesine ilişkin “AKP tek başına iktidar olamazsa, Cumhurbaşkanı geçmişte yapmış olduğu, yapılan hırsızlıkların, yolsuzlukların hesabı verilecek. Bütün süreç buna feda ediliyor.” dedi.

Veli Ağbaba, gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından artan şiddete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecinin kişisel hesaplar nedeniyle sona erdirildiğini söyleyen Ağbaba, şöyle devam etti: “Maalesef seçimden hemen sonra Cumhurbaşkanı'nın kişisel hırslarıyla bu süreç bitirildi gibi gözüküyor. Kendi söylemiyle 'buzdolabına' alındığını söylüyor. Yüzlerce fakir fukara çocuğu, Cumhurbaşkanı'nın çocuğunun istikbaline feda ediliyor. Sıvasız evlerde doğan, büyüyen, sıvasız evlerde halen yaşamaya devam eden fakir fukara, yoksul çocukları, Bilal Erdoğan'ın geleceği, istikbali için feda ediliyor. Biliyor ki, AKP tek başına iktidar olamazsa, Cumhurbaşkanı geçmişte yapmış olduğu, yapılan hırsızlıkların, yolsuzlukların hesabı verilecek. Bütün süreç buna feda ediliyor. Bütün sürecin aslında bitirilmesinin temel amacı bu, bir kişinin istikbali. AKP biliyorsunuz seçim döneminde bir sloganı vardı; 'Çözüm süreci başladı, anaların gözyaşı dindi' diyorlardı. Şimdi seçim süreci başladı, anaların gözyaşı dökülüyor. İşin özeti bu. Cumhurbaşkanı seçimle, anketle endeksli bir çalışma yürütüyor. Şehitlerimiz eğer AKP'nin oy oranını artırıyorsa, maalesef şiddet tırmanıyor.”

“ZENGİN PARASINI ÖDÜYOR FAKİR ÇOCUKLARI ŞEHİT OLUYOR”

Şiddete karşı HDP de dahil herkesin tavır koyması gerektiğini söyleyen Ağbaba, “Burada herkese düşen görev şiddete karşı gelmektir. Buradan HDP'nin de şiddete karşı açık, net bir tavır koyması gerekiyor. Kınaması gerekiyor. Hatırlarsanız Suruç'ta ölen son gencimizle birlikte 33 kişi katledildi. Maalesef ardından iki tane polis kalleşçe, gece uyurken uykularında öldürüldü ve Suruç olayı unutuldu. Burada maalesef HDP bunu çok net kınayamadı. Belki bunun unutulması içindi. Burada herkesin şiddete karşı net bir tutum alması gerekiyor. Şiddet nereden gelirse gelsin kınanması gereken bir şey. Özellikle son dönemde asker ölümleri, pusularda insanların katledilmesi de maalesef Türkiye'yi acıya boğuyor. Malatya'da da iki tane gencimiz şehit düştü. Birisi üsteğmendi, birisi erdi ama ikisinin ortak özelliği şuydu; ikisinin de evleri sıvasız, ikisi de yoksul aile çocukları, ikisi de fakir aile çocukları, ikisi de çok zor şartlarda okumuş çocuklar. Türkiye'de şehit düşenlerin tamamı da böyle. Zengin çocukları parasını ödüyor askerlik yapmıyor. Cumhurbaşkanı'nın çocuklarının kaçı askerliğini yapmış, bunun öğrenilmesi gerekiyor. Bedelli askerlikten kimler yararlanmış, onunda hesap edilmesi gerekiyor. Ama şunu söylemek lazım, bu süreç Cumhurbaşkanının keyfine bırakılmamalı. Bu süreç PKK'nın da keyfine bırakılmamalı. Bu süreç eğer bir müddet daha devam ederse, geri dönemeyeceği bir şey olur. Burada analar ağlamayacak. Barış için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Kanın akmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Silahların sustuğu, siyasetçilerin konuştuğu bir sürecin tekrar başlaması gerekiyor.” diye konuştu.

'EVREN YAŞAMIŞ OLSAYDI, 'EY ERDOĞAN SENİNLE GURUR DUYUYORUM DERDİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini CHP’ye vermemesine de değinen Ağbaba, “Bu bir sivil darbedir. Kenan Evren darbeyi silahla yapmıştı. Kenan Evren yaşamış olsaydı, 'Ey Recep Tayyip Erdoğan seninle gurur duyuyorum. Ben binlerce silahla, askerle darbeyi yaptım, sen silahsız yapıyorsun' derdi. Ama bilinmelidir ki, darbecilerin sonu Türkiye'de hep aynı olmuştur. Yarın sokağa çıkamayacak duruma gelmişlerdir. Sivil darbeyi yapanlarda, önümüzdeki dönemde sokağa çıkamayacak duruma geleceklerdir. Bu açık bir darbedir. Anayasa da kural açık. 'Birinci parti eğer kuramazsa hükümeti, ikinci partiye görev verilir' diyor. Görev vermemesi açık bir darbedir. Burada demokrasiyi savunduğunu iddia eden sivil toplum kuruluşları, sendikalar, örgütler, siyasi partileri CHP'ye görev verilmemesini kınaması gerekiyor. Eğer demokrasiyi savunuyorlarsa” şeklinde konuştu.