CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, dün Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde yapımı devam eden viyadük inşaatında bir iskelenin çökmesi sonucu dört işçinin kaybettiği kazayı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sordu. Çelik’in cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, İzmir-Çanakkale arasında yapılan otoyol üzerindeki bir viyadük inşaatında, 4 Ağustos 2015 günü öğle saatlerinde beton dökümü sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılıp dört işçinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini ve çok sayıda işçinin yaralandığını belirtti.

Milletvekili Altıok, Bakan Çelik’ten şu soruları cevaplamasını talep etti: “İzmir-Çanakkale otoyolu Koyundere mevkisinde yapımı devam eden viyadük inşaatı, hangi şirket ya da şirketler tarafından yapılmaktadır? Bu şirketin ya da şirketlerin, devlete yapmış olduğu başka işler var mıdır? Varsa yapılan bu işlerde daha önce buna benzer kazalar meydana gelmiş midir? Geldiyse yaptırımı ne olmuştur? İzmir-Çanakkale otoyolunu ve ilgili viyadükleri yapan şirketin ya da şirketlerin şantiyeleri, bakanlığınız tarafından en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetimlerde, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na aykırı çalışma şartları ve güvenlik konularıyla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir? Edilmişse bu tespitlerin sonucu, ilgili şirketlere bildirilmiş midir? Bildirilmişse tespit edilen eksik ve noksanların yerine getirilmesi için şirketler takip edilmiş midir? Kaza meydana geldiği sırada inşaat sahasında bulunan işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin tamamı sigortalı olarak mı çalışmaktadır? Çalışanların içinde 18 yaşından küçük var mıdır? Yaralanan işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?”

‘İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?’

Bakanlığı döneminde kaç iş kazası meydana geldiğini ve bunlarda kaç işçinin çalışamaz hale geldiğini veya hayatını kaybettiğini de soran Zeynep Altıok, şunları kaydetti: “Soma ve Ermenek maden faciaları, Mecidiyeköy asansör faciası ve Gölmarmara’da meydana gelen tarım işçileri faciasından ve her gün bir yenisi eklenen işçi ölümlerinden sonra istifa etmeyi düşünüyor musunuz Düşünmüyorsanız, istifa etmeniz için daha kaç iş kazası veya işçimizin yaşamını yitirmesi gerekir?”