CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, Atatürk'ün milletin efendisi olarak nitelendirdiği köylünün bitme noktasına geldiğin, kırsal kalkınmayla yine köylüyü milletin efendisi yapacaklarını söyledi. Köylünün ürettiği için efendilik makamında olduğunu belirten Çıray, "Girdi maliyetleri yükseldiğinden üretim yapamayan köylü, şu anda çaresiz ekimden dikimden vazgeçti. İktidarımızda gerçekleştireceğimiz kırsal kalkınma hamlesiyle yine köylümüzü milletimizin efendisi yapacağız." dedi.

CHP İzmir adayı Çıray, seçim çalışmalarını Ödemiş ilçesinde, kapanan eski Ovakent beldesinde sürdürdü. Eşiyle birlikte Ovakent’te düzenlenen bahar şenliğine katılan Çıray, usta aşçılarla keşkek döverek, vatandaşlara mahalli damak tatlarının başında gelen bu yemekten ikram etti. Vatandaşların derdini de dinleyen Çıray, hayat pahalılığı sebebiyle kendilerine yetecek karar bile sebze meyve üretemediklerini söylemeleri üzerine, "Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bu cumhuriyeti kurduğunda, ‘Köylü, milletin efendisidir.’ demişti. O dönemde köylü, ürettiği gıda ve tarım ürünleriyle milletini besliyordu. Köylü, yurttaşımızın yaşam kaynağıydı. AKP iktidarında köylü üreten değil, tüketen konumuna getirildi. Kendi öz evladımızı güçlendirip neslimizi beslemek yerine ithalatı tercih ettiler. İyi gününde tarım ve gıda ürünü veren elin oğlu, kötü günümüzde insanın yüzüne bakmaz." dedi.

‘GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEĞİZ’

Aytun Çıray, üretim yapacak çiftçinin, köylünün mazotunu 1,5 liradan vereceklerini vaadederek, “Girdi maliyetlerini düşüreceğiz. Tarım üretimini teşvik edeceğiz. Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerin, ürünlerini doğrudan tüketiciye satmalarını sağlayacak kurumsal düzenlemeleri yapacağız. Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik primlerini, 30 yaşına kadar Hazine'den karşılayacağız. Geçici tarım işçilerinin sosyal güvenliğini devlet güvencesi altına alacağız. Başka geliri olmayan çiftçiye, hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Büyük kentlere yakın kırsal bölgelerde, tarım ve ekoloji siteleri ve botanik bahçeleri kurarak, bu bölgeleri çekim alanları haline getireceğiz." dedi. Bugün iki Trakya büyüklüğündeki araziyi ekip dikmeyi bırakan köylü ve çiftçinin, yapacakları kırsal kalkınma hamlesiyle yeni tarım alanlarına bile ihtiyaç duyulacağını söyleyen Çıray, "Hazine arazilerinin tarım üretimine kazandırılması ve toprak toplulaştırma faaliyetlerini, kuracağımız arazi edindirme ofisleri eliyle yürüteceğiz. Uygun Hazine arazilerini, iktidarın yandaşlarına peşkeş çektiği alanlar olmaktan çıkaracağız ve yurttaşlarımızın alınteriyle üreteceği alanlar yapacağız." diye konuştu.