CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, trafik kazalarının nedenlerinin araştırılması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

CHP Milletvekili Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde meydana gelen kazada 13’ü kadın 15 tarım işçisi ile bayram tatili boyunca trafik kazalarında 74 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti. Nurlu, Gölmarmara’da hayatını kaybeden tarım işçilerinin acıları dinmeden, geçen hafta Hatay’da aynı şekilde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin karıştığı kazada 1’i bebek 3 kişinin ölümü ve 13 kişinin yaralanmasının, kazalardan ders alınmadığını gösterdiğini kaydetti.

“2014’DE TRAFİK KAZALARINDA 3 BİN 524 KİŞİ ÖLDÜ, 285 BİN 59 KİŞİ YARALANDI”

Yaşanan acılardan ders alınmadığı için kazalar ve ölümlerin sürekli artığını dile getiren Nurlu, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de karayolu ağında 2014 yılında toplam 1 milyon 199 bin 10 trafik kazası meydana gelmiştir. Bunun 168 bin 512’i ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olarak kayda geçmiştir. Manisa, geçen yıl meydana gelen 4 bin 173 kaza ile 9. sırada yer almıştır. 2014 yılında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları sonucunda 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken 285 bin 59 kişi ise yaralanmıştır. 2005 yılında 620 bin olan kaza sayısının 10 yılda ikiye katlanarak 1 milyon 200 bine çıkması üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Özellikle Manisa’da bitirilmeyen yollar, tünel inşaatları ve karayolları standartlarına uygun olmayan yol ve kavşaklar ölümlü trafik kazalarının başlıca nedenlerindendir. Bilindiği üzere Ege bölgesini Ankara, İstanbul ve Antalya’ya bağlayan karayolları Manisa sınırları içinden geçmektedir. Ayrıca bu yolları birbirine bağlayan ara yollarda da trafik yoğunluğu oldukça fazladır. 15 vatandaşımızın hayatına mal olan Salihli-Gölmarmara-Akhisar karayolu, Ankara-İstanbul yolunu birbirine bağlayan önemli bir yoldur. Her gün on binlerce araç bu yolları kullanmakta ve sık sık kazalar meydana gelmektedir.” dedi.

Ana karayolları inşaatları tamamlanmasına rağmen bu yollarda inşaatların 15 yılı aşkın süredir devam ettiğini aktaran Nurlu, “Kazanın yaşandığı Salihli-Akhisar ve Denizli-Antalya yolu olarak kullanılan Salihli-Alaşehir kara yolunda inşaatlar yıllardır tamamlanmadığı için sık sık kazalar yaşanmaktadır. Bunun yanında İzmir-İstanbul yolu olarak kullanılan ve İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya düşürecek olan Sabuncubeli tünelleri inşaatı da durmuştur. 2013 yılında açılacağı sözü verilmesine rağmen bu güne kadar tünelin ucu görünmemiştir. Mecliste kurulacak bir Araştırma Komisyonu trafik kazalarını detaylı şekilde araştırarak kazaların önlenmesine yardımcı olacaktır. Meclis bu siyasi iradeyi ortaya koymalı ve üzerine düşeni yapmalıdır.” şeklinde konuştu.