CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu faciadan kurtulan dokuz kişi hakkında açılan davanın, seçimden önce maden işçilerine psikolojik baskı kurma amaçlı olduğunu iddia etti. Somalı madencilerin, faciadan sonra AK Parti’ye sırtını döndüğünü söyleyen Özel, davanın telefon direktifi açıldığını öne sürdü. Davanın takipçisi olacaklarını, madencilere hukuki destek de vereceklerini ifade etti.

CHP Milletvekili Özel, söz konusu dokuz madenci hakkında, mala kasten zarar vermek ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek suçlarından toplam 6 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmasına tepki gösterdi. AK Parti’nin geçen dönemlerdeki seçimlerde Soma’da yüzde 55 civarı oy aldığını hatırlatan Özel, önceden maden işçilerinin otobüslerle mitinglere götürüldüğünü söyledi. Geçen günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Manisa mitingine de maden işçilerinin götürülmesi için çok uğraşıldığını aktaran Özel, “Özellikle Soma’daki özel madenlerde ve kazanın yaşandığı maden ocağının sahibi şirketin diğer ocaklarında çalışan işçilere sürekli baskı yapıldığını öğrendik. Şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa mitingine kalabalık şekilde gitmeleri şeklinde işçilerin zorlandığı, hatta bazılarının giriş kimliklerinin bağlandığı, mitingden sonra verileceği, gelmeyenlerin işletmeye bir daha kabul edilmeyeceği söyleniyor.” dedi.

Gelinen noktada AK Parti’nin, Soma’da psikolojik baskı kurmak istediğini iddia eden CHP Milletvekili Özel, “Çünkü Somalı madenci yüzünü CHP’ye döndü, AKP’ye sırtını döndü. Şu anda AKP, düşeceği hezimetten panik halde Soma’da gecekondularda, arka mahallelerde inanılmaz bir baskı kuruyor. Manisa’da 100 birim güç harcıyorlarsa bunun 50 birimini Soma’ya harcıyorlar, Soma’ya yükleniyorlar. Bu açılan dava da AKP’ye karşı olan bir grup. AKP, kendilerine karşı açıklamalar yapan kişileri seçmiş ve baskı yoluyla diğerlerine, ‘Dikkat edin, bak bunlar gibi olur sonunuz, yanınıza kalmaz.’ diyorlar ama orada büyük bir hata yapmışlar, çünkü verilen tarih 17 Haziran, çünkü o tarihte cenaze yok Soma’da. 'İşçiler, cenazemiz verilmiyor diye yürüyüş yaptı.' diye yazılmış. Bu şuradan kaynaklanıyor, Soma’ya bir muktedir telefon açıyor savcıya ve diyor ki, ‘Bunlara dava aç.’ Savcı, ‘Ne diye dava açacağım?’ diyor. 'Cenazeleri vermediler diye yürüyüş yaptılar diye dava aç.' diyor. Aslında işçiler, tazminatları vermediler diye yürümüşlerdi. Telefonda tazminatı cenaze anlamış, davayı da yanlış açmışlar. Aslında tazminatları verilmediği için yürüdü işçiler. Bunlar cenaze diye anlamışlar. İşçiler 17 Mayıs günü oturdular, yol kestiler. 17 Haziran’da tazminatları için sadece yürüdüler. Yani tarihte hata, eylemde hata var, söylemde hata var, çünkü telefon direktifiyle açılmış davalar bunlar.” diye konuştu.

Polis fezlekesini düzenleyenler veya savcılığa fezleke yazılması için polisten bilgi yollayanların aceleyle kes kopyala yapıştır yaptığını öne süren Özel, “Bunlar aceleyle yapılmış işler, o yüzden böyle. Hepsi bu madencileri bir karınca gibi görüyor, onu ezmeye çalışıyorlar. Unutmasınlar, karıncanın kardeşi var. Karıncanın kardeşi CHP’dir. Karıncanın kardeşi, Soma’da Özgür Özel’dir. Onları kimseye ezdirmeyiz. Davalarını takip edeceğiz, hukuki destek vereceğiz. Bu soytarıca işleri yapanların eninde sonunda cezalandırılmasını da biz sağlayacağız.” şeklinde konuştu.