CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bu toplumsal zemini ve siyasal iklimi hazırlayanın Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri olduğunu söyledi. Suçu sürekli başkasına atmanın tamamen Türkiye'yi yönetememenin çok açık bir itirafı olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz. Suruç'ta yaramadı başka fail yok, Diyarbakır'da yaramadı başka fail yok. Reyhanlı'da ne olduğunu bilmiyoruz, Niğde'de sanıklar değil duruşmaya getirmek, görüntüsü bile yayınlanmadı bugüne kadar." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin Ankara Garı'nda 95 kişinin öldüğü, 246 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin sorularını cevaplayan Tanrıkulu, dört yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerini uyararak "Suriye'deki savaşa müdahil olma. Bu savaş, öyle veya böyle Suriye'de biterse veya bitmezse Türkiye'ye olduğu gibi yansır." dediklerini aktardı. Bu toplumsal zemini ve siyasal iklimi hazırlayanın Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Burdan başlamadı, Reyhanlı'dan başladı. O zamandan beri bakalım, Reyhanlı var, Niğde saldırısı var, Mersin, Adana, Diyarbakır, Suruç ve şimdi bu var. Arada görmediğimiz birçok eylem de var. Bu hükümet, 'ben iki aylık geçici hükümetim, Anayasal olarak bana görev verilmiş, bu AKP hükümeti değildir' diyerek ne dünün sorunlarından kaçabilir ne de bu saldırının, eylemlerin sorumluluğundan kaçabilir. Aynı şeyi Roboski'de yapmadılar mı? Bizzat kendileri yaptı; talimatı veren, onaylayan dönemin Başbakanı Erdoğan." şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suruç'ta kendini patlatarak öldüren canlı bomba Abdurrahman Alagöz'le ilgili "Suruç'ta katliamı yapan Abduraman Alagöz, yakalanarak hukuka teslim edildi." açıklamasını eleştiren Tanrıkulu, "Adamın aklı bu olaylarda maalesef değil." ifadelerini kullandı.

IŞİD'e ve benzeri örgütlere bu zemini hazırlayanın hükümet olduğunu savunan Tanrıkulu, onların faaliyetlerini kolaylaştırdığını, Suriye'de göz yumup görmezden geldiğini, lojistik destek sağladığını ifade etti. "Biz ilelebet, her olayın arkasında paralel mi arayacağız?" diye soran Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Bu tamamen Türkiye'yi yönetememenin çok açık bir itirafıdır. Her olayın arkasında paralel aramak, başka suçlu aramak, kendi sorumluluklarını gizlemektir, kendi suçluluklarını gizlemektir."

Ankara'daki bombalı saldırının aydınlatılıp aydınlatılmayacağına ilişkin bir soruya ise Tanrıkulu, "Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz' diye bir veciz söz vardı Şemdinli için söylenen. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı söylemişti Meclis Soruşturma Komisyonu önünde. Bu olaylar bakımından söylenmiş bir sözdür. Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz. Suruç'ta yaramadı başka fail yok, Diyarbakır'da yaramadı başka fail yok. Reyhanlı'da ne olduğunu bilmiyoruz, Niğde'de sanıklar değil duruşmaya getirmek görüntüsü bile yayınlanmadı bugüne kadar. Cezaevinde mi değil mi bilmiyoruz. En son duruşma Ocak ayına ertelendi, karar verilecek, daha sanıkların görüntüsü yayınlanmadı, duruşmaya getirmedikleri gibi yayınlanmadı bile." karşılığını verdi.