CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, TBMM Başkanlığı’na, Millî Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle 6 maddelik soru önergesi verdi. Baydar, Anayasa ve kanunlarla her erkek için mecburi olan askerlik hizmetinin, toplumu oluşturan sınıf ve kategorilere ait bireyler arasında herhangi bir ayrım gözetmeksizin askere alınma biçiminde uygulanmak durumunda olduğunu belirtti.

Milletvekili Baydar, “Bu uygulama aynı zamanda, ayrım gözetmeksizin askere alınmış bireyler arasında din, dil, mezhep, sınıf, sosyal ve ekonomik statü, akrabalık ayrıcalığı gibi gerekçelere dayalı bir ayrım gözetilemeyeceği anlamına gelir ancak 7 Haziran seçimleri sonrası dozajı artan çatışmalı ortam neticesinde şehit olan askerlerin hemen tamamının yoksul halk çocukları olduğunu görüyoruz. Öyle anlaşılıyor ki yüksek gelire sahip politikacıların, diplomatların, bakanların, bürokratların, işadamlarının, medya patronlarının, üst düzey askeri yetkililerin çocukları, ya askerlik yapmıyor ya da bir dönemin başbakanının oğlu gibi havuzlu villalarda su altı komandosu olarak vatani hizmetlerini yerine getiriyorlar. Bir kısım paralının çocukları yurtdışında eğitim ve ticaretle uğraşıyor, halkın vergileriyle eğlence mekânlarının kıdemli müşterisi oluyor, milyon dolarlık özel yatlarıyla mavi yolculuklara çıkıyor, parayı basıp askerlik yapmıyorken bayraklara sarılı naaşlar, Anadolu’nun her yerinde düşük ve orta gelirli ailelerin evlerine giriyor.” dedi.

Söz konusu önergede şu sorular yer aldı:
"1) Askerlik hizmeti için gerekli şartları barındıranlar arasında, çatışma alanlarındaki görevlendirme hususunda bir çifte standart mı uygulanmaktadır?
2) Bedelli askerlik uygulaması, toplumsal kesimler arasında bir eşitsizliğe neden olmuyor mu?
3) Bedelli askerlik uygulaması, Anayasa'nın eşitlik ilkesiyle uyuşuyor mu?
4) Şehit olan askerlerin hemen hepsinin alt gelir grubuna ait toplumsal formasyonda yer alması bir tesadüf müdür?
5) Ülke savunması, yalnızca alt gelir gruplu ailelerin çocuklarına zorunlu kılınan bir görev midir?
6) Şayet değilse askere alınmış ve çatışma alanlarında görevlendirilmiş kaç tane yüksek gelir düzeyinde bulunan birey, bakan, bürokrat, üst düzey askeri yetkili, milletvekili, diplomat, işadamı, medya patronu çocuğu vardır?"